Wat kunnen we er soms blij van worden als we onszelf verwennen met een lekker geurtje. Alleen gaat er een heel proces vooraf bij het kiezen van de geur. Soms kunnen we een beetje in de war raken van alle parfum-benamingen. Zo staat er op de ene geur eau de parfum, en op de ander eau de toilette. Wij leggen je hieronder uit wat nou precies de verschillen zijn.

Eau de parfum

Een eau de parfum is vaak duurder dan een eau de toilette. Dat kan soms best gek overkomen omdat de geuren allebei hetzelfde ruiken. In een eau de parfum is de concentratie hoger van de geur. Een parfum bevat ongeveer 20 tot 40 procent geurbestanden, de percentages verschillen wel per merk. Met een eau de parfum doe je ook langer dan een eau de toilette. Omdat de geurbestanden zo hoog zijn, hoef je maar een keer per dag je parfum op te sprayen. Vaak zijn eau de parfums alleen te verkrijgen bij chique warenhuizen of ketens zoals Douglas of ICI Paris.

Eau de toilette

De meeste drogisterijen verkopen alleen eau de toilette geuren. Waar de geurbestanden bij een eau de parfum zo’n 20/40 procent zijn, is dat bij een eau de toilette vaak maar 5 tot 10 procent. Vandaar dat een eau de toilette ook veel goedkoper is. Een eau de toilette kan ook worden vergeleken met een body splash. Deze zie je tegenwoordig ook steeds weer in de winkels verschijnen. Een eau de toilette is bedoelt om de hele dag door te sprayen. Het is vast wel een herkenbare situatie dat we in de ochtend een geurtje opspuiten en aan paar uur later ruiken we er niks meer. Dat komt dan omdat de geurbestanden helemaal zijn verdwenen.

Tips om geuren langer te laten zitten

Af en toe willen we onszelf nog wel verwennen met een eau de parfum maar vaak kiezen we toch wat meer budgetproof voor een eau de toilette. Met een eau de toilette hoeft het niet meteen te betekenen dat je om het uur moet bij-sprayen.

De geur blijft langer zitten als je eerst je lichaam insmeert met bodylotion. Omdat de huid dan wat aan de vettige kant is, trekt de eau de toilette zich als het ware in de bodylotion.

Ook een goede tip is om de geur door je haar en op je kleding te sprayen. De geur blijft hierdoor langer hanger omdat het in de stof van je kleding en in je haar trekt.