Ben jij aan het twijfelen om een spiraaltje te laten zetten? Dan is het goed om van tevoren alle voor- en nadelen op te schrijven. Zo kan jij een goede afweging maken of dit anticonceptiemiddel bij jou past. Vraag jij je af wat bij een spiraaltje de voordelen en de nadelen zijn? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Wat is een spiraal?

Een spiraal is een klein ankertje dat in je baarmoeder wordt geplaatst. Dit ankertje zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt en het heeft een werking van vijf jaar. Hierna kan je hem eventueel laten vervangen voor een nieuwe spiraal. Je hebt twee verschillende soorten spiraaltjes. Namelijk een hormoonspiraal (Mirena) en een koperspiraal, hier zitten geen hormonen in. Voor het plaatsen van een spiraal moet je een afspraak maken bij je huisarts.

Voordelen spiraal tov pil

Voordelen spiraal: het is ontzettend betrouwbaar

Een van de grootste voordelen van een spiraaltje ten opzichte van de pil, is dat hij super betrouwbaar is. Bij de pil kan het nog wel eens voorkomen dat je hem vergeet te in te nemen of je twijfelt aan de betrouwbaarheid omdat je last hebt gehad van diarree/braken. Bij een spiraaltje hoef jij je daar geen zorgen over te maken. Je bent namelijk constant beschermd tegen een zwangerschap. Ook diarree of braken heeft geen invloed op de werking van een spiraal.

Je slikt geen hormonen

Ben jij erg gevoelig voor de hormonen uit bijvoorbeeld de pil? Dan is een spiraal een goed alternatief voor jou. Een voordeel van de hormoonspiraal, is dat hij alleen hormonen afgeeft in je baarmoeder. Deze hormonen zorgen ervoor dat je baarmoederslijmvlies te dun wordt voor een zwangerschap. Bij de pil komen de hormonen in je hele lichaam terecht. Dit kan er onder andere voor zorgen dat je last krijgt van moodswings en depressieve gevoelens, tevens is dit bij iedere persoon anders.

De voordelen van een koperspiraal zijn dat daar helemaal geen hormonen inzitten en is daardoor ook super geschikt voor jou als je lichaam niet tegen hormonen kan. Een koperspiraal geeft een kleine hoeveelheid koper af, wat ervoor zorgt dat de zaadcellen van een man onwerkzaam worden.

Menstruatie neemt (meestal) af

Een van de grote voordelen van de Mirena spiraal, is dat bij de meeste vrouwen de menstruatie afneemt of zelfs helemaal uitblijft. Voor vrouwen met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is een hormoonspiraaltje dan ook vaak de ideale uitkomst.

Tevens verandert de menstruatie niet bij een koperspiraal. Dit komt omdat dit spiraaltje hormoonvrij is en jij hierdoor je natuurlijk cyclus behoudt. Je kunt dus geen invloed uitoefenen op de timing van je menstruatie en je bloedverlies kan, zeker in het begin, zelfs heftiger worden.

Spiraaltje nadelen: pijnlijke plaatsing

Bij de meeste vrouwen wordt het laten zetten van een spiraaltje als pijnlijk ervaren. Dat komt omdat de arts eerst de grootte en de ligging van de baarmoeder moet bepalen. Deze wordt dan vervolgens met een klemmetje vastgepakt, wat een naar/pijnlijk gevoel veroorzaakt. Deze pijn is een beetje te vergelijken met een ontzettend heftige menstruatiepijn. Na het laten zetten van een spiraal, adviseert de arts ook altijd om de rest van de dag rustig aan te doen. Dit omdat je gedurende de dag nog vaak last kunt hebben van hoofdpijn en buikkrampen.

Ongesteldheid niet plannen

Ook bij een spiraaltje komen een aantal nadelen kijken, zo kan je bij dit ankertje niet je ongesteldheid inplannen. Ondanks dat bij veel vrouwen met een hormoonspiraal de ongesteldheid uitblijft, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Zelfs met een hormoonspiraal blijven sommige vrouwen nog menstrueren. Het nadeel hiervan is dat je niet kan inplannen wanneer dit gaat gebeuren, wat bij de pil wel het geval is.

Een spiraaltje heeft ongeveer 3 tot 6 maanden nodig om aan jouw lichaam te wennen. Dit kan ervoor zorgen dat jij in het begin nog last hebt van wat bloedverlies. Hoelang dit duurt, is bij iedere vrouw anders.

Niet beschermd tegen soa’s

Een spiraaltje beschermd jou niet tegen een seksuele overdraagbare aandoening, oftewel een soa. Wanneer je met een nieuwe partner intiem wordt, is het dan ook verstandig om een extra voorbehoedsmiddel zoals een condoom te gebruiken.