Contouren is de laatste jaren niet meer weg te denken uit onze make-up routine. Ondanks dat het er prachtig uitziet is het nog best een karweitje om het voor elkaar te krijgen. Bij contouren kan je snel de mist ingaan, daarom hebben wij een aantal do’s en dont’s op een rijtje gezet. Lees hieronder verder!

Wat is contouren?

De termen bronzen en contouren worden vaak door elkaar gehaald. Vaak denken mensen dat deze twee technieken hetzelfde zijn maar er zitten wel een aantal verschillen tussen. Met contouren leg je de nadruk op bepaalde gezichtsvormen, zoals je junkbeenderen of kaaklijn. Door schaduwen te creëren kan je het groter of smaller laten lijken. Dit doe je door met lichte en donkere make-up tinten te werken.

Wat is bronzen?

Bij het bronzen wil je juist een sunkissed effect achterlaten. Het lijkt alsof je lekker in de zon hebt gezeten en het geeft je gezicht een gezonde glow. Bronzer breng je aan op plekken waar de zon jouw gezicht als eerste zal raken. Denk hierbij aan je haarlijn of wangen.

Neem de tijd

Bronzen en contouren kan heel goed in combinatie worden aangebracht alleen kost dit wel de nodige tijd. Bij deze twee make-up technieken is het belangrijk dat je specifiek te werk gaat. Je moet het niet te overhaast doen want dan zijn rare vlekken niet meer te overzien. Heb je weinig tijd? Kies er dan bijvoorbeeld voor om alleen te bronzen of alleen te contouren.

Kies de juiste kleur

De grootste fout bij contouren wordt al snel gemaakt door een verkeerde kleur te kiezen. In tegenstelling tot een bronzer is een contourpoeder altijd met een koele ondertoon, dit zorgt voor diepte. De poeder mag ongeveer 2 á 3 tinten donkerder zijn dan je basis make-up. Als je met een te donkere kleur gaat contouren gaat het er heel onnatuurlijk uitzien. Breng je contourpoeder altijd aan bij daglicht, zeker als je het product gaat kopen. Zo zie je het beste of het jouw kleur is en het niet raar oogt.

Waarom niet contouren met een bronzer?

Schaduw creëren lukt alleen met een koele ondertoon. Een bronzer heeft altijd een warme kleur omdat de zon alleen warme tinten afgeeft. Daarom gaat het er gek uitzien als jij met een bronzer gaat contouren.

Gebruik de juiste kwasten

Het belangrijkste bij contouren is om het goed uit te blenden. Niks ziet er zo raar uit als wanneer jij met een aantal bruine strepen op je gezicht buiten loopt. Daarom zijn de juiste kwasten onmisbaar. Bij contouren is het belangrijk dat je een compacte (kleinere) kwast gebruikt waar de haartjes dichter en steviger op elkaar staan. Wanneer jij een grote fluffy kwast gebruikt gaat het make-up product overal op jouw gezicht zitten. Hierdoor krijg je een beetje een viezig effect en creëer je allesbehalve een schaduw. Weet je niet goed wat voor kwast jij nodig hebt? Vraag dan gewoon om advies in de winkel!