Dit artikel is speciaal voor de dames met fijn en dun haar. Wil jij weten hoe je jouw fijne haar het beste kan verzorgen? Wil jij jouw dunne haar voller maken? Of wil jij jouw dunne haar laten groeien?

Lees dan snel verder.

Het Verschil Tussen Dun En Fijn Haar

De termen fijn en dun haar worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk hebben ze beiden een eigen betekenis.

Fijn haar betekent dat de haren zelf dun zijn: de diameter van de haarschaft is smal. De term dun haar slaat op hoeveel of weinig haar je hebt.

Kies Het Juiste Kapsel

Als je dun of fijn haar hebt, is het extra belangrijk om het juiste kapsel te kiezen. Een goed kapsel zorgt ervoor dat je haar voller en dikker lijkt. Een (schuine) pony en een (lange) bob zijn goede opties.

Ook haar op schouderlengte staat vaak goed bij dames met dun of fijn haar.

Langer haar is vaak niet zo’n goed idee, omdat het met lang haar lastiger is om volume te creëren en de dunheid van je haar dan extra opvalt.

Vermijd Agressieve Shampoos

Fijn haar verzorgen begint bij het kiezen van de juiste shampoo. Fijn haar is vaak wat minder sterk, waardoor je agressieve en uitdrogende shampoos beter kunt vermijden.

Ook shampoos die veel siliconen bevatten kan je beter overslaan. Volume shampoos zijn wel een goede keuze, net zoals de ingrediënten graan- en rijstproteïne.

Neem Afscheid Van Producten Die Je Haar Verzwaren

Met fijn en dun haar kan je volume goed gebruiken. Producten die je haar verzwaren kan je daarom beter laten staan. Deze laten je haar namelijk juist plat en slap langs je hoofd hangen.

Producten die je haar verzwaren zijn onder andere (haar)olie, wax en conditioners die veel siliconen bevatten. Bij het kiezen van een conditioner kan je het beste gaan voor een licht hydraterende conditioner die volume geeft.

Breng deze conditioner vervolgens alleen op je haarpunten aan en niet bij je hoofdhuid.

Omarm Droogshampoo

Droogshampoo is natuurlijk bedoeld om je haar tussen wasbeurten door op te frissen, maar het is ook hét product om je haar meer volume mee te geven.

Spuit de droogshampoo op je haarwortels en verdeel het goed door je haar terwijl je met je hoofd ondersteboven hangt.

In plaats van droogshampoo kan je voor dit effect ook volumepoeder gebruiken.

Volume Creëren Zonder Moeite

Een andere tip voor extra volume is het dragen van een hoge knot of staart. Door tijdens het drogen van je haar of ’s nachts een hoge knot of staart te dragen, krijgt je haar moeiteloos een volumeboost.

Fijn Haar Föhnen En Stijlen

Wel of niet je föhn of stijltang gebruiken bij dun haar? Dat is een lastige vraag. Dun haar is vaak kwetsbaar en de hitte van deze tools kan je haar daarom flink beschadigen.

Aan de andere kant zijn je föhn en stijltang juist je beste vriend als het om volume creëren gaat. En dat kan je juist zo goed gebruiken als je dun haar hebt.

Wij raden je daarom aan om je föhn en stijltang niet dagelijks te gebruiken, maar wel op de dagen dat je er op je best uit wilt zien.

Breng voor gebruik altijd een hittebeschermend haarproduct aan en zet je föhn of stijltang op een lage stand.

Wil jij je haar tijdens het föhnen extra veel volume geven?

Breng dan wat volumemousse bij je haarwortels aan en föhn je haar terwijl je met je hoofd ondersteboven hangt.

Fijn En Dun Haar Borstelen

Het is belangrijk om klitten te vermijden en je haar zo voorzichtig mogelijk te borstelen. Telkens wanneer je jouw haren borstelt, loop je namelijk het risico dat er haren afbreken.

Nat haar is extra kwetsbaar. Borstel je haar daarom alleen als het droog is.

Heb je last van hardnekkige klitten? Spuit er dan wat leave-in conditioner of verzorgende spray op. Dit maakt het ontklitten makkelijker en beschermt je haar.

Fijn Haar Laten Groeien

Als je fijn haar hebt, wil je het waarschijnlijk extra laten groeien. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Smeer je hoofdhuid regelmatig in met castorolie. Deze olie staat bekend om het stimuleren van haargroei. Laat de olie bij voorkeur een hele nacht inwerken en was de olie vervolgens goed uit je haar.
  • Masseer je hoofdhuid dagelijks. Dit stimuleert de doorbloeding, wat je haargroei ten goede komt. Hiervoor kan je castorolie gebruiken, zodat je twee vliegen in een klap slaat. Gebruik je liever geen castorolie? Dan zijn andere oliën, zoals kokosolie, olijfolie of amandelolie ook prima. Als je de olie voor gebruik even verwarmt, is de massage extra effectief.
  • Maak je haar sterker door een maskertje met eiwit. Scheid het eiwit van het eigeel en breng alleen het eiwit op je haar aan. Hoeveel eieren je nodig hebt, hangt van de lengte van je haar af. Laat 15 tot 30 minuten inwerken, spoel uit met koud water en was je haren zoals je gewend bent.
  • Eet gezond. Voor een gezonde haargroei heeft je lichaam de juiste voedingsstoffen nodig. Zorg er daarom voor dat je voldoende vocht, vitamines, mineralen en eiwitten binnenkrijgt. Vergeet ook zeker niet om genoeg gezonde vetten te eten.