Een auto kopen is natuurlijk heel leuk, maar ook lastig. Ga je voor een tweedehands auto of koop je een nieuwe bij de garage? Er is zoveel keus dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Om je een beetje op weg te helpen, vertellen we in dit artikel waar je op moet letten. Lees alle tips en belangrijke punten hieronder.

Nieuwe of tweedehands auto

Probeer al je wensen en eisen op een rijtje te zetten. Zo kom je erachter of je beter voor een nieuwe of tweedehands auto kunt gaan. Een tweedehandse is over het algemeen goedkoper en het aanbod is groot genoeg. Een nadeel is dat je slechts een korte periode of helemaal geen garantie hebt. Daarnaast ziet het voertuig er misschien niet meer zo nieuw uit en heeft hij al wat mankementen. Let dus goed op de staat van de auto!

Een nieuwe auto is daarentegen vaak veiliger en zuiniger dan een ouder tweedehands model. Ook heb je minimaal twee jaar fabrieksgarantie. Het vervelende is dan weer dat je een groter budget moet hebben en dat ook de verzekeringspremie hoger is.

auto kopen verzekering tips

Tijd om te shoppen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen nieuw en tweedehands, kan het shoppen beginnen. Zoek op internet naar betrouwbare websites om auto’s te kopen en verkopen. Online is het makkelijk om verschillende opties binnen jouw budget te vinden. Stel in wat je wensen zijn en zoeken maar!

Wil je gaan kopen bij een garage? Let er dan op dat deze aangesloten is bij BOVAG. Dan kun je met eventuele problemen terecht bij de geschillencommissie. Andere punten die belangrijk zijn om te checken:

  • Prijs-kwaliteit verhouding. Klopt de prijs bij het type en het merk van de auto?
  • Controleer een tweedehands voertuig op mankementen.
  • Kijk naar de kilometerstand. Als je bij een particulier koopt, kun je de kilometerstand trouwens ook online checken. Ook kan je (gratis) een kentekenrapport opvragen. Handig!
  • Maak een proefrit. Dit is de perfecte manier om te kijken of alles werkt of hoe de auto eigenlijk bevalt. Het is belangrijk dat je er fijn in kunt rijden.
  • Vraag naar de garantie en leveringstermijn. Zorg er altijd voor dat de afspraken duidelijk zijn.
auto kopen verzekering tips

Verzekering

En ander heel belangrijk onderdeel van het kopen van een auto: de verzekering. Wat past het beste bij jou en je auto? Hieronder staat een korte uitleg over drie verschillende verzekeringen. Tip: neem een kijkje op de website van Centraal Beheer. Hier vind je nog veel meer belangrijke en uitgebreide informatie!

WA: een eenvoudige autoverzekering. Het dekt schade aan anderen.

WA+: dekt naast schade aan anderen, ook schade aan je eigen auto. Denk hierbij aan diefstal en inbraak, ruitschade en schade door brand, stom en natuur.

Allrisk: dit is een uitgebreide verzekering. Het dekt alle bovenstaande punten, maar ook schade door aanrijding en vandalisme.