Natuurlijk zien we graag dat ideaalbeeld van vriendinnen die altijd lol hebben met elkaar en samen leuke dingen ondernemen. Maar een echte vriendin? Dat ben je eigenlijk pas als je er ook op de minder leuke momenten bent, en iemand door dik en dun steunt. Bijvoorbeeld als een vriendin een drugsverslaving lijkt te hebben. Hoewel in eerste instantie veel mensen de neiging zullen hebben iemand te gaan vermijden, kun je juist een belangrijke rol spelen bij het afkicken. Hoe? Hieronder lees je er alles over.   

De drugsverslaving herkennen en aankaarten

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat iemand verslaafde is. Je kunt hierbij denken aan fysieke ontwenningsverschijnselen en bepaald gedrag zoals te laat komen op werk of school. Denk je dat je vriendin inderdaad verslaafd aan drugs is, dan is het goed om het gesprek aan te gaan. Aangezien deze confrontatie waarschijnlijk niet gemakkelijk zal zijn, kun je het beste vooraf oefenen wat je wil zeggen. Tijdens het daadwerkelijke gesprek is het vooral van belang te laten weten dat je je zorgen maakt, en niet te vervallen in oordelen en ruzie. Luister naar je vriendin en probeer haar te begrijpen, en bied je hulp aan.

Diverse manieren om hulp en steun te bieden

Diverse manieren om hulp en steun te bieden

Er zijn allerlei manier waarop vriendinnen elkaar kunnen aanmoedigen, inspireren en motiveren tijdens het afkicken van drugs. Allereerst is het natuurlijk belangrijk absoluut geen drugs zelf te gebruiken waar je vriendin bij is. Trek het je ook niet persoonlijk aan als je vriendin de hulp niet wil, of je begint te ontlopen. Verder is het ook belangrijk om vooral bemoedigend te zijn. Wees een luisterend oor, en laat zien dat je er trots op bent dat ze haar probleem wil aanpakken.

Afkicken van drugs is een lastig proces dat niet zomaar iedereen zelf kan doorlopen. Staat je vriendin open voor hulp, bied dan ook aan te helpen bij het zoeken van professionele hulp. In een afkickkliniek voor drugs krijgt een verslaafde niet alleen hulp van deskundige artsen en verpleegkundigen tijdens het fysieke afkickproces, maar ook hulp van therapeuten voor wat betreft alle psychische aspecten van de verslaving.

Verzorg een ondersteunend netwerk van vriendinnen

Het is goed je te beseffen dat in je eentje de steun en toeverlaat zijn van iemand die probeert af te kicken, heel zwaar kan zijn. Zowel voor je vriendin als voor jezelf, is het beter als er een breder ondersteunend netwerk is. Zorg dat er altijd iemand bereikbaar is als je vriendin een terugval heeft, en laat iemand uit de club dan een afleidende en rustgevende activiteit ondernemen met je vriendin.

Vergeet jezelf niet!

Breng tot slot zelf ook tijd met anderen dan je vriendin door, zoek rust en neem de tijd aandacht te schenken aan je eigen problemen. Mogelijk kan het ook jou (en daarmee indirect je vriendin) helpen over je gevoelens te praten met een therapeut gedurende deze emotioneel moeilijke tijd.