Europa is perfect voor een roadtrip! Er liggen namelijk veel landen dicht bij elkaar en toch zijn er overal grote verschillen. Verschillen in cultuur, in de natuur, de taal en in het eten. Er is dus genoeg om te ontdekken! Ga op pad met de auto en maak een onvergetelijke trip. Dat kun je ook weer van de bucket list afstrepen! Met de handige tips en toffe ideeën uit dit artikel ben je er in ieder geval klaar voor.

Plan de route

Ten eerste is het natuurlijk handig om te bedenken waar je heen gaat. Wil je stap voor stap de route uitstippelen of plan je liever niet te veel? Het is altijd slim om de roadtrip in grote lijnen vast te zetten. Zeker als je op een bepaalde tijd ergens moet zijn voor een overnachting of een overvaart met de boot of een pont.

Ken de regels

Elk land heeft verschillende regels. Ook daarom is het dus slim om het één en ander van tevoren te plannen. Weet wat de verplichtingen en uitzonderingen zijn van het Europese gebied wat je gaat bezoeken.

Regel de verzekeringen

Een belangrijk onderdeel van die regels zijn de verzekeringen. Je moet verplicht een autoverzekering afsluiten en daarnaast mag je ook een reisverzekering niet vergeten. Denk eraan om de groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs), je zorgpas, een schadeformulier en een kopie van je polis mee te nemen. Zo heb je alle gegevens bij de hand en ben je goed voorbereid.

Check je auto

Als je de reis gaat maken met je eigen auto, dan is een onderhoudscontrole niet overbodig. Check of alles nog goed werk (vrij logisch), maar kijk ook naar de batterij, de banden, de olie en het vloeistofniveau. Heb je hier zelf weinig verstand van? Laat het dan controleren bij je garage.

Maak een nood-pakket

Het liefst denken we niet na over alle narigheid die onderweg kan gebeuren. Toch is het verstandig om een pakketje te maken voor noodgevallen. Stop hier simpele dingen in als een draadloze oplader, een EHBO set, wat simpel gereedschap, een zaklamp, ruitenwisservloeistof, startkabels, een reserve autosleutel en reflecterende hesjes. Denk ook aan jezelf en neem altijd wat extra eten en drinken mee.

Kies verschillende overnachtingen

Hoe meer afwisseling, hoe interessanter de reis. Ga dus niet elke nacht voor een standaard hotel. Slaap een keer op een camping, in een tent op je auto, in een luxe penthouse, verrassende Airbnb of in een gezellig hostel.

Bekijk interessante evenementen

Als je gek bent op het uitstippelen van een plan, dan kun je je van tevoren verdiepen in de plaatselijke evenementen. Misschien staat er wel iets tussen wat je écht niet zou willen missen. Dan is het natuurlijk zonde als je net een dag te laat op de bestemming aankomt. Door dit even te checken op internet kun je er rekening mee houden.

Zoek je droombestemming

En dan waar het allemaal om draait: de droombestemming. Struin het internet af naar een gave route of kies zelf een paar mooie steden uit. Maak een roadtrip langs de kust van Italië, cross met je auto door Frankrijk of ga op onderzoek uit in IJsland. Er zijn zoveel mooie plekken in Europa!