Er zijn nog niet zoveel gezinnen die al ingespeeld zijn op het concept van een Smart Home. Het idee is dat je technologie (een deel van) je taken en beveiliging laat overnemen. Door hier en daar slimme technologie te installeren, kun je veel voordelen halen. Het is dan ook jammer dat juist gezinnen, waarin het zo handig zou zijn, er nog niet veel mee doen. Wij gaan een kijkje nemen bij verschillende praktische Smart Home technologieën. Wedden dat je minstens één apparaat tegenkomt dat je zelf ook wel in huis zou willen?

smart home gezin

Een IP-camera

Buiten begint de Smart Home technologie al met een beveiligingscamera. De camera is voorzien van slimme technologie, waardoor beelden herkend worden. Wanneer er een dier langsloopt, bijvoorbeeld een kat, gebeurt er niets. Maar als je kinderen thuiskomen uit school, krijg jij meteen een berichtje. Erg handig als je er niet altijd kunt zijn wanneer ze thuiskomen. Uiteraard werkt de IP-camera ook ’s nachts, zodat je ook meteen een berichtje krijgt als er iemand in het donker door de tuin scharrelt.

Slimme thermostaat

Je wilt liever niet stoken voor een leeg huis. Maar het is in de winter best prettig dat jij en je kinderen thuiskomen in een ‘voorverwarmd’ huis. Je kunt een slimme thermostaat voorzien van een dagprogramma. Maar je kunt hem ook koppelen aan je smartphone. Komt de telefoon in de buurt, dan gaat de thermostaat automatisch naar je favoriete stand. De slimme thermostaat kan aan meerdere telefoons worden gekoppeld, dus je kunt hem ook instellen op de telefoon van je kinderen. Zo komen zij ook niet thuis in een koud huis.

Elektrische raamdecoratie

Elektrische raamdecoratie kan op afstand bestuurd worden. Je kunt ze op afstand openen en sluiten met bijvoorbeeld je smartphone. Wat nog fijner is, is dat de gordijnen kunnen reageren op een lichtsensor. Dan gaan ze automatisch dicht als het buiten donker wordt. De slimme gordijnen gaan ook dicht als de zon erg fel naar binnen schijnt, waardoor je huis ook koeler blijft in de zomer. Je kunt de Powered Blinds combineren met slimme verlichting. Dan gaat de verlichting automatisch aan wanneer de gordijnen zich sluiten. Super handig toch?

Slimme rookmelder

Dat rookmelders verstandig zijn, weten we allemaal wel. Maar heb je ook al gehoord van slimme rookmelders? Die geven niet alleen een heel harde piep, maar sturen ook een melding naar de telefoon. Handig als je niet thuis bent! Bovendien kun je de rookmelders koppelen aan je andere systemen. Dan kun je bijvoorbeeld automatisch de thermostaat omlaag laten zetten en de verlichting aan als de rookmelder afgaat. Daardoor zorg je ervoor dat je ook ’s nachts meteen goed kan zien waar je bent en wat er aan de hand is. Wel zo veilig, ook omdat het je kinderen helpt bij een panieksituatie.

Slimme babyfoon

Een gewone babyfoon reageert alleen wanneer de baby begint te huilen. Dat huilen moet dan ook boven een bepaald geluidsniveau zijn om door de babyfoon te worden opgevangen. Bij een slimme babyfoon hoeft dat niet meer. Je babyfoon stuurt je via wifi beelden door van de kinderkamer. Zo kun je op elke afstand meteen zien of er iets is. Bovendien filtert de slimme babyfoon andere geluiden uit en wordt er alleen gefocust op je kindje. Je zingende man in de badkamer wordt dus (heel verstandig) genegeerd. En de babyfoon geeft je via je smartphone ook een seintje als je kindje erg onrustig is of bijvoorbeeld gaat staan in bed.

Er zijn natuurlijk nog veel meer handige Smart Home apparaten te bedenken. Voor gezinnen is het vooral belangrijk om te denken aan veiligheid en comfort. De meeste slimme apparaten voorzien je van beide. Je kunt van afstand je apparaten aansturen en bekijken, dus je kunt lekker comfortabel blijven waar je bent. En je huis is een stuk veiliger voor brand en inbraak met slimme rookmelders en een goede IP-camera.