Huishoudelijke klusjes zijn vaak niet de allerleukste bezigheid. Toch kun je het jezelf een stuk aangenamer maken door te kiezen voor goede schoonmaakapparaten. Vandaag gaan we het hebben over de stofzuiger. Van een klassieke sledestofzuiger tot een moderne robotstofzuiger. Er zijn meer opties dan je in eerste instantie denkt! Welk soort past er het beste bij jou?

Klassieke sledestofzuiger

De kans is groot dat jij deze stofzuiger in de kast hebt staan. De klassieke sledestofzuiger is namelijk de populairste keuze. Het wordt ook wel eens een cylinderstofzuiger genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Met en zonder stofzak. Bij een apparaat zonder stofzak wordt het vuil opgevangen in een bak of stofreservoir. Deze bak moet je regelmatig legen. Dit kan best een rommelig en stoffig klusje worden. Het is daarom logisch dat veel mensen liever een stofzuiger kopen met stofzak. Deze apparaten hebben vaak ook een betere zuigkracht.

Draadloze steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is erg makkelijk in gebruik. Het apparaat is draadloos en daardoor heel wendbaar. Deze stofzuiger kun je er snel even bij pakken voor kleine kruimels of gebruiken om de hele woonkamer mee te zuigen. Je moet wel de batterij elke keer opladen en het stofreservoir regelmatig legen. Hoewel er wordt gezegd dat snoerloze stofzuigers een stuk minder krachtig zijn, zijn er tegenwoordig ook genoeg steelstofzuigers met veel zuigkracht. Je kunt je hier het beste over laten adviseren in de winkel als je een stofzuiger gaat kopen.

Compacte kruimeldief

Een kruimeldief is – zoals de naam al zegt – bedoeld om kruimels en kleine hoeveelheden vuil mee op te zuigen. Het apparaat is snoerloos, compact en licht in gewicht. Je gebruikt het alleen voor kleine oppervlaktes en lastige hoeken. Het is bijvoorbeeld handig om de auto mee schoon te zuigen als er geen stroom in de buurt is. Het nadeel van de kruimeldief is dat het stofbakje erg klein is en dat de accu vaak moet opladen.

Krachtige waterstofzuiger

Een waterstofzuiger is gemaakt voor het grove werk. Dit apparaat noemen ze ook wel een alleszuiger, een multizuiger of een nat- en droogzuiger. Deze sterke stofzuiger kan moeiteloos puin, stof en zelfs vloeistoffen opzuigen. Het wordt dan ook vaak gebruikt in werkplaatsen en garages. Een robuuste waterstofzuiger is niet geschikt voor in huis.

Zelfstandige robotstofzuiger

Heb je een hekel aan schoonmaken, maar wil je toch een fris en schoon huis? Dan moet je zeker een zelfstandige stofzuiger kopen. Robotstofzuigers worden de laatste jaren steeds populairder. Je kunt zelf instellen wanneer de robot moet beginnen en welke ruimte hij moet schoonzuigen. Het apparaat ontwijkt zelf alle objecten en stopt zodra hij alle hoeken van de kamer heeft gehad. Jij hoeft alleen maar de stofbak te legen en de accu op te laden. Let wel op: met een robotstofzuiger krijg je niet zo’n goed resultaat als met een handmatige stofzuiger.