Heb je het even gezien met Frankrijk, Spanje en Italië? Zoek je een avontuurlijkere bestemming die bol staat van de prachtige cultuur op slechts een paar uur vliegen afstand? In Rusland valt een hoop te ontdekken voor de reiziger die ervoor open staat. Van kolossale gebouwen tot rijkelijk gedecoreerde kerken en kloosters, van majestueuze steden tot grote leegte, Rusland heeft alles. Maar je moet er wel wat voor doen om er ten volste van te kunnen genieten. Daarom hier 4 tips over een vakantie naar Rusland.

Vakantie Rusland

Regel tijdig je visum

Als de Russen één ding hebben overgehouden aan de Sovjetunie, dan is het de bureaucratie. Je hebt dan ook een visum nodig om Rusland binnen te kunnen komen, en dat moet je in je eigen land al regelen. Daarvoor kun je twee keer het Russische consulaat in Den Haag bezoeken, één keer om je aanvraag en je paspoort af te geven, en één keer om deze op te halen. Omdat het niet ter plekke geregeld wordt, moet je zorgen dat je jouw visum ruim van tevoren aanvraagt. Bij de aanvraag hoort ook een officiële uitnodigingsbrief van degene die jou onderdak verschaft. Geen zin om al deze moeite te moeten doen? Je kunt een visum voor Rusland ook online regelen via een tussenpersoon. De kosten van een visum aanvragen via visumbuitenland.nl bedragen 107,50 euro. Hier kunnen toeslagen op komen voor bijvoorbeeld het laten opstellen van een uitnodigingbrief of een spoedprocedure.

Leer wat Cyrillisch en liefst ook wat Russisch

Het zal je vast bekend zijn dat het Russisch in een ander alfabet geschreven wordt, namelijk het Cyrillische alfabet. Het leren van dit alfabet is minder moeilijk dan het lijkt. Er zit zeker wat overlap met ons alfabet in, en ook met het Griekse alfabet. Wat kennis van het Cyrillisch kan uitstekend van pas komen bij het herkennen van namen en woorden. Je vindt je wel makkelijker als je in ieder geval kunt voorlezen wat er op borden et cetera geschreven staat. Buiten de grote steden is de kans alleen maar groter dat je kennis van het Cyrillisch nodig hebt om je weg te kunnen vinden. Daarnaast is ook niet onverstandig om in ieder geval een aantal woorden en zinnetjes Russisch te kunnen. Hoewel de jongere generatie veelal wel Engels spreekt, geldt dit voor mensen die meer op leeftijd zijn aanzienlijk minder. Vooral als hun schooltijd nog ten tijde van de Sovjetunie was. Buiten de steden is de kans op Engelssprekende Russen aanzienlijk kleiner. Een boekje met nuttige zinnen en woorden meenemen is zeker handig.

Pak de metro

Ook al houd je nog zo van wandelen, je berooft jezelf van een ervaring als je in Moskou of Sint Petersburg de metro links laat liggen. Niet omdat een ritje in zo’n trein iets bijzonders is, want dat kun je ook meemaken in Parijs of Londen of zelfs in Amsterdam, maar omdat je een bezienswaardigheid overslaat. De metrostations werden gebouwd ten tijde van de Sovjetunie, waarin men in ieder geval de schijn wilde wekken dat rijkdommen gedeeld werden met het volk. Veel metrostations zijn daarom rijk gedecoreerde paleisjes op zich die refereren aan de socialistische revolutie door middel van schilderingen, mozaïeken en beeldhouwwerken. Het kan wel dringen worden om de trein in en uit te komen, waarbij je goed moet letten op waar je stapt. Je been kan verdwijnen in het gat tussen de trein en het perron, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Rusland is niet eng

Er heerst een misverstand in de Westerse wereld dat Russen en hun land een beetje eng zijn. Oké, de grenswachters komen wat chagrijnig over en bij de meeste mensen op straat kan er geen lachje vanaf. Dit komt omdat het de cultuur van de Russen is om hun vriendelijkheid en vrolijkheid te bewaren voor hun ‘inner circle’. Een glimlach zonder goede reden wordt als onoprecht beschouwd.  Laat deze perceptie van de Russische werkelijkheid je er niet van weerhouden om de bijzondere ervaring van een bezoek aan Rusland uit de weg te gaan. Je wilt immers de Hermitage in Sint Petersburg, een schitterend paleis met een oneindige hoeveelheid kunstwerken, niet missen. En een kijkje naar de pracht en praal binnen de Kremlinmuren in Moskou wil je ook niet overslaan. De gouden koepels van de Orthodoxe kerken en kloosters die je bijvoorbeeld in de Gouden Ring vindt zijn ook te bijzonder om te laten zitten. En de Transsiberië Express is een ervaring die je nergens anders kunt opdoen. Gewoon gaan dus.