Imitatiebont is helemaal hot! In ons artikel ‘deze fashion trends rock jij in het najaar’ kwamen de furry, fluffy en teddy jassen ook al even aan bod. Toch is er nog veel meer te vertellen over faux fur. Deze post gaat over mode en het herkennen van bont. Maar ook over het fijne nieuws dat een groot mode merk is overgestapt naar een bontvrije collectie. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Faux fur

Fur Free Fashion

Een paar weken geleden was er goed nieuws. De Bont voor Dieren en de Fur Free Alliance maakten bekend dat het grote Italiaanse modehuis Gucci een hele belangrijke keuze heeft gemaakt. Ze hebben namelijk besloten om vanaf de zomercollectie 2018 geen bont meer te gebruiken. Geweldig nieuws! Grote bontjassen kunnen er dan wel heel mooi en extravagant uitzien, maar het dierenleed wat erachter schuil gaat is natuurlijk vreselijk. Het is ook onbegrijpelijk dat het in deze tijd nog zoveel wordt gebruikt in de modewereld. De beslissing van Gucci’s CEO, Marco Bizzarri, is dan ook een stap in de goede richting. Laten we hopen dat dit meerdere merken, bedrijven en designers inspireert en aanmoedigt om hetzelfde te doen. Fur free fashion!

Nep bont

Even terug in de tijd

Begin jaren tachtig werden mensen steeds bewuster van dierenleed. Er werden campagnes gevoerd om meer aandacht te vragen. Hoewel de positie van de bonthandel steeds slechter werd, bleef je kleding met bont terug zien in het straatbeeld. Ze deden dit heel sneaky door simpelweg maar een klein beetje te verwerken in een muts, sleutelhanger, een paar schoenen of als kraagje op een jas. Vaak stonden mensen er niet genoeg bij stil dat dit bijna net zo fout is als rondlopen in een grote bontjas.

Bontjassen

Nepbont heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Er hoeven ten eerste geen dieren afgemaakt te worden. Daarnaast is fake fur tegenwoordig net zo mooi of misschien zelfs mooier dan echt bont. Jassen zijn bijvoorbeeld niet alleen maar zwart of bruin, maar ook verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Dat is toch top?! Ga jij voor een opvallende dierenprint, een pastel kleurtje of juist een simpel exemplaar? Er is in ieder geval genoeg keus!

Bont sjaal

Bontkraagjes

Als een hele fur coat iets te heftig voor je is, kun je ook kiezen voor een jas met een kraagje van imitatiebont. We hebben hieronder drie leuke opties voor je uitgezocht. Mocht je nou al een mooie mantel in de kast hebben hangen, dan kun je die ook zelf op pimpen met een beetje fluf. Koop een losse bontkraag of sjaal en draag deze over je jas heen. Dan ben je minder geld kwijt, maar loop je toch rond met de laatste trend ;).

Van links naar rechts: Jas met ruitenTurquoise jacquard jasBomberjack van wolmix

Bontkraagjes

Schoenen & accessoires

Nu het zo’n grote hype is, zijn er ook genoeg schoenen en accessoires te vinden met een hoge aaibaarheidsfactor. In de winter zijn laarzen met zachte binnenkant natuurlijk ideaal. Zo blijven je voeten lekker warm. Maar ook accessoires van nepbont zijn tof! Bijvoorbeeld een fake fur rugzakje of handtas. Dat maakt meteen je hele outfit af!

Echt of nep?

Heel leuk natuurlijk, die faux fur trend. Maar hoe herken je nou of een bontkraagje echt of nep is? Dat kun je testen door middel van de volgende vier stappen:

  1. Voelen: imitatiebont voelt stroef aan, echt bont juist glad en zacht.
  2. Kijken: blaas zacht op de haartjes zodat je de onderlaag ziet. Bij echt bont zie je verschillende soorten haar. De ondervacht is pluizig en heeft soms een andere kleur. Bij nepbont zijn alle haren ongeveer even dik en lang. Ook heeft het één kleur en blaas je het niet zo soepel uit elkaar.
  3. Prikken: het is heel lastig om met een speld door echt bont (met onderlaag van leer) te prikken. Bij imitatiebont gaat dit juist heel makkelijk. De onderste laag is namelijk van stof.
  4. Branden: haal voorzichtig een paar haartjes uit het bont en houd er een vlammetje bij. Doe alsjeblieft voorzichtig, steek niet per ongeluk je hele jas in de fik en probeer dit trouwens ook niet in een winkel. Echt bont verschroeit net zoals mensenhaar. Faux fur smelt en ruikt ook als verbrand plastic.

Twijfel je nog? Koop en draag het niet. Ook al staat er nergens op het label dat het om echt bont gaat. Het is namelijk niet verplicht om dit te vermelden. Vreemd hè?

In samenwerking met Esprit