De side hustle wordt steeds populairder, soms zijn deze uit nood geboren maar vaak is het vooral een uit de hand gelopen hobby. Een veelgehoorde droom is het runnen van een foodtruck. En eerlijk is eerlijk, het is ook een ontzettend leuke (bij)baan. Je staat met je foodtruck immers altijd op de leukste festivals en markten, je klanten zijn altijd vrolijk en je kan je passie voor koken kwijt. Hoe je een foodtruck start en wat je ervoor nodig hebt?

De truck

Een inkoppertje, maar wel een belangrijke; de foodtruck zelf! Denk hier niet te makkelijk over en doe goed je vooronderzoek om tot de perfecte truck voor jouw situatie te komen. Denk vooral praktisch en ga niet voor de eerste de beste (leuke!) VW-bus. Let op zaken zoals het vervoer/verbruik van de truck, de stroomtoevoer en de brandveiligheid. Ook hangt het er vanaf hoe handig je zelf bent. Ga je het zelf opknappen of wil je een kant-en-klare truck? Ook hangt het er natuurlijk vanaf wat je gaat verkopen, zelfgemaakt ijs vraagt om een andere truck dan het verkopen van hotdogs. Daarnaast is het ook nog een slimme truc om je truck op te laten vallen. Zeker bij foodfestivals is de concurrentie vaak groot!

De truck

De keuken

In een foodtruck verkoop je natuurlijk food/voedsel. Je zult dan vooraf ook goed over het menu moeten nadenken. Het is aan te raden te kiezen voor iets waar de meeste mensen wel warm voor lopen. Houd hierbij rekening met mensen die vegan/vegetarisch zijn of een allergie hebben. Je kunt natuurlijk niet iedereen blij maken, maar zeker de toenemende hoeveelheid mensen die vegetarisch is vraagt wel om een vega optie. Houd het menu daarnaast vooral overzichtelijk, ook omdat je alles vers en warm moet maken in een kleine ruimte. Investeer daarom ook in goede spullen om dingen in op te bergen, een professionele au bain-marie is dan ook onmisbaar.

Het online plaatje

Je bent niet de eerste en enige die een foodtruck heeft, je zult jezelf dan ook in de kijker moeten spelen. Want een foodtruck is niet alleen geschikt voor festivals, maar ook op bedrijfsfeestjes en jubilea doet hij het goed. Een goede website en social media helpen hier ontzettend bij. Investeer hierin en zorg dat je een in het oog springend online plaatje hebt mét een menu.

Kortom, een foodtruck beginnen is ontzettend leuk en kan een leuk zakcentje opleveren. Het is wel aan te raden om het ook echt als een klein bedrijfje te benaderen en niet als hobby. Vergeet ook zaken als een kamer van koophandel inschrijving en bankrekening niet. Want een lekkere omzet halen, maar daarna een heffing van de Belastingdienst wil je niet als zorg bij hebben. Succes!