Een vervelende verrassing na het wassen van je kleding is als je ontdekt dat je favoriete kledingstuk te krap is geworden. Je kunt nieuwe kleding kopen dat weer goed past. Maar gelukkig zijn er andere methodes om je kleding op te rekken en weer groter te maken.

Lees hier onder verschillende methodes en tips over het oprekken van je kleding nadat het gekrompen is.

Gekrompen Kleding Oprekken En Wijder Maken

Gekrompen Kleding Herstellen Met Babyshampoo

Je kunt kleding van katoen, wol of kasjmier oprekken door gebruik te maken van babyshampoo. Het is een redelijk eenvoudig proces om je kleding nadat het gekrompen is weer wijder te maken.

Wat je nodig hebt om je kleding op te rekken met babyshampoo:

  • Babyshampoo;
  • Emmer of een wasbak;
  • 2 handdoeken;
  • Eventueel een ventilator of een föhn.

Ga als volgt te werk als je een kledingstuk wilt uitrekken:

Stap 1: Vul een wasbak of een emmer met water. Voeg er een kopje babyshampoo aan toe. Je kunt lauw tot warmwater gebruiken.

Stap 1 - Water En Babyshampoo Mixen

Stap 2: Stop het kledingstuk in het water met babyshampoo en laat het water zich in de vezels werken. Je kunt het helpen door het kledingstuk een beetje te masseren.

Stap 2 - Laat Het Kledingstuk Het Water En Babyshampoo Absorberen

Laat de gekrompen kleding voor ongeveer 10 á 15 minuten in het water met babyshampoo zitten.

Stap 3: Haal de kleding uit het water en laat het water uit de vezels lopen. Knijp daarna zachtjes het water verder uit het kledingstuk.

Stap 3 - Knijp Het Vocht Uit Het Kledingstuk

Stap 4: Leg het kledingstuk op één van de twee handdoeken.

Stap 4 - Leg Het Kledingstuk Op De Handdoek

Stap 5: Rol de handdoek op (met het kledingstuk), zoals je op de foto hieronder kunt zien. Zorg dat de handdoek het vocht verder opneemt.

Stap 5 - Rol De Handdoek Op Om Verder Te Drogen

Stap 6: Leg de kleding op de tweede, nog droge handdoek. Trek de vezels van het kledingstuk zoveel mogelijk uit elkaar zodat het weer wijder wordt.

Stap 6 - Trek De Vezels Van De Kleding Uit Elkaar

Stap 7: Laat het kledingstuk nu op de droge handdoek verder op natuurlijke wijze drogen. Je kunt eventueel het proces versnellen door het drogen met een ventilator of een föhn (op de laagste stand)

Stap 7 - Laat Het Kledingstuk Verder Drogen

Als het geheel is gedroogd kun je het kledingstuk weer aantrekken en ontdekken dat het weer is opgerekt.

Bron (Engelstalig): Onegoodthingbyjillee

Gekrompen Kleding Oprekken Met Hair Conditioner

Een andere manier om katoen, wol of kasjmier uit te rekken is door in plaats van babyshampoo, hair conditioner te gebruiken.

Je kunt dezelfde stappen doorlopen als bij de babyshampoo-methode. Maar in laats van babyshampoo gebruik je hair conditioner.

Viscose Kleding Oprekken

Visocose kleding, ook wel bekend onder de naam Rayon is een stof die is gemaakt van chemisch bewerkte houtvezels. Viscose is een zachte en kan goed vocht opnemen. Als je viscose ruimer wilt maken kun je zowel babyshampoo als hair conditioner gebruiken.

Lees onder het bovenstaande kopje “Gekrompen Kleding Herstellen Met Babyshampoo” hoe je stap-voor-stap je viscose kleding kunt oprekken en ruimer kunt maken.

In Bad Gaan Zitten Om Je Broek Uit Te Rekken

Een veel gebruikte methode om een broek met natuurlijke vezels (zoals spijkerstof en linnen) ruimer te maken is door in bad te gaan zitten.

Je kunt de volgende stappen doorlopen om je broek op te rekken in bad.

Stap 1: Vul je badkuip met lauw tot warmwater. Je kunt ook heet water gebruiken, maar dat is niet comfortabel om in te gaan zitten. Warmwater zorgt er voor dat de vezels zich verder uitzetten.

Zorg dat er genoeg water in de badkuip zit zodat je als je er in gaat zitten de gehele broek nat wordt en zich zo kan uitrekken.

Stap 2: Trek je broek aan en ga in bad zitten. Als je rits en knoopje niet dicht gaan, kun je met een half open broek in bad gaan zitten. Doe dit voor ongeveer 15 minuten.

Je kunt in de tussentijd een magazine lezen of lekker van het warme water genieten.

Stap 3: Stap uit bad. Je merkt dat de broek zwaarder is als je opstaat. De vezels in de broek hebben al het water geabsorbeerd.

Stap 4: Laat het water zoveel mogelijk uit de vezels van de broek lopen. Zorg er voor dat je broek nat tot vochtig is maar dat er geen straaltjes water meer langs je voeten op de grond terecht komen.

Stap 5: Leg wat handdoeken op de overloop en op andere plekken waar je heen wilt in huis.

Bewegen zorgt er voor dat de vezels in broek worden opgerekt en je broek zo wijder wordt.

Houd je broek voor ongeveer een uurtje aan om je broek echt goed op te rekken. Ook yoga kan zorgen dat je broek extra wordt opgerekt door alle rek en strekbewegingen.

Stap 6: Trek na een uur je broek uit en laat deze op natuurlijke wijze drogen.

Als de gekrompen broek weer is opgedroogt zul je merken dat je broek weer is opgerekt en klaar is om gedragen te worden.

Voorkomen Dat Je Kleding Krimpt

Als je kleding is gekrompen is dat vervelend. Het is nog beter om te voorkomen dat je kleding krimpt

Daarom vind je hieronder enkele tips om er voortaan voor te zorgen dat je kleding niet krimpt en je het met bovenstaande methodes niet weer groter hoeft te maken.

Lees ten eerste altijd goed de labels aan het de binnenzijde van de kleding. Hier krijg je al snel een goede indruk hoe je kleding wel en niet moet wassen. Zo voorkom je al de meeste schade aan je kleding.

Verkeerd wassen zorgt er niet alleen voor dat je kleding krimpt of dat het te groot wordt. Verkeerd wassen kan de kleur van je kleding of de vezels verpesten.

Hitte zorgt er voor dat je kleding kan krimpen. Dit kan gebeuren omdat je de was op een te hoge setting zet.

Vooral kleding met natuurlijke vezels kunnen er voor zorgen dat je kleding krimpt tijdens de was.

Maar niet alleen hitte zorgt voor het krimpen van kleding. Ook het schommelen tijdens het was proces kan er voor zorgen dat je kleding met natuurlijke vezels kan krimpen.

Zorg er voor dat je de wasmachine op een lage stand met lauw tot warmwater wast om krimpen te voorkomen.

Ook het drogen op natuurlijke wijze via de zon en de wind zorgt er voor dat de kans op krimpen minder wordt.

Als je er zeker van wilt zijn dat je kleding niet krimpt is het wassen met de hand de beste keuze.