Een stijf gevoel in je kaken, een zeurende steek of je kaken niet goed kunnen bewegen… ontzettend irritante gevolgen van gespannen kaken. Het is een overheersend gevoel en je kunt je daardoor niet goed concentreren op je dagelijkse werkzaamheden. Of je kunt er zelfs niet van slapen. Dit zijn een aantal oorzaken die jouw gespannen kaken veroorzaken.


Stres

De grootste boosdoener van gespannen kaken, is stres. Als je even niet zo lekker in je vel zit of je hebt veel stres rondom je werk/school zorgt dat ervoor dat je lichaam in een bepaalde staat van alertheid wordt gebracht. Hierdoor spannen je spieren zich aan en dus ook je kaakspieren. Je kaakspieren zijn een van de sterkste spieren in je lichaam. Dus als ze eenmaal in een bepaalde houding staan die niet prettig is, wordt het lastig om ze weer te ontspannen.

Knarsen

Bij tandenknarsen schuiven je kiezen en tanden stevig over elkaar heen. Hierdoor spannen je kaakspieren aan en dat veroorzaakt op den duur een zeurende pijn in je kaken. In de meeste gevallen ben je er geeneens bewust van dat je het doet en is het meer automatisme. Tandenknarsen gebeurt ook vaak in je slaap. Dit wordt ook wel bruxisme genoemd. Tandenknarsen kan een gevolg van stres of vermoeidheid zijn.

Voorkomen: kauwen

Het is erg belangrijk dat jij je kaken blijft bewegen, ook al is dat niet een fijn gevoel. Je kaakspieren moeten nou eenmaal weer loskomen. Een goed helpende oefening is kauwen zonder dat je eten in je mond hebt. Doe dit gedurende de hele dag door maar denk er wel aan dat je tanden en kiezen elkaar niet mogen raken. Deze bewegingen moet je ongeveer 1 minuut achter elkaar doen en telkens herhalen. Na een tijdje merk je al dat je kaakspieren wat losser raken.

Bekken bewegen

Het klinkt vreemd maar je bekken staan in verbinding met je kaken. Wanneer jij je bekken beweegt, bewegen je kaken ook. Een extra reden om dagelijks een dansje te doen. Vijf minuten op een dag je bekken goed heen en weer swingen is al voldoende om je kaakspieren losser te maken.

Stres verminderen

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar pak je stres aan. Schrijf bijvoorbeeld op papier waarmee jij zit en probeer het probleem aan te pakken. Of ga iets ondernemen waarvan jij ontspant. Zoals een warm bad of een avondje naar de bioscoop. In ergere gevallen helpt het misschien wel om er met (een professioneel) iemand over te praten. Als je het blijft opkroppen en niet uitspreekt blijf je met die onnodige stres zitten.