Het begin van het nieuwe jaar staat vaak in het teken van goede voornemens. Nu zitten we al bijna twee weken in 2020 dus dit is een goed moment om even te kijken hoe de goede voornemens erbij staan. Merk jij dat je moeite hebt met goede voornemens volhouden? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om dit wel te laten werken.

Goede voornemens volhouden

Wat zijn goede voornemens?

Goede voornemens zijn doelen/afspraken die jij met jezelf afspreekt om je leven te beteren. In het nieuwe jaar hebben veel mensen bijvoorbeeld de goede voornemens om te stoppen met roken, meer naar de sportschool te gaan of minder geld uit te geven. Het bedenken van een goed voornemen is snel gedaan, maar de uitwerking ervan kost vaak iets meer moeite…

#1 Stel een doel voor jezelf

Voornemens voor het nieuwe jaar volhouden lukt pas wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt. Het is al een heel goed begin van jezelf dat je in het nieuwe jaar bijvoorbeeld minder ongezonde dingen wilt eten, maar wees hier specifieker in. Stel een gedetailleerd doel voor jezelf op waarin je bijvoorbeeld zet: Ik wil eind mei 7,5 kilo afgevallen zijn, dan kan ik me zelfverzekerder in de zomer voelen. Dit wil ik bereiken door minder ongezonde dingen te eten en me te houden aan een dieet. Op deze manier hou je duidelijker voor ogen waarvoor je het precies doet.

#2 Plan het in

Om je iedere dag te helpen herinneren aan je goede voornemens, is het een idee om het in je agenda te zetten. Zet ook alvast een aantekening bij de dag dat jij je doel bereikt wilt hebben. Zo weet je precies hoeveel tijd je nog hebt. Door deze dagelijkse reminder word jij aangespoord om gemotiveerd te blijven. Voornemens volhouden wordt hierdoor een stuk makkelijker!

 #3 Maak een moodboard

Voordat jij aan je goede voornemens begint, is het belangrijk om je doelen te visualiseren. Maak daarom een moodboard. Breng in beeld hoe jouw leven er nu uitziet en hoe je wilt dat jouw leven eruit ziet nadat jouw doel is bereikt. Lijst dit bijvoorbeeld in en zet hem ergens in je huis. Zo word je telkens even herinnerd aan je doel.

#4 Spreek een beloning met jezelf af

Goede voornemens voor het nieuwe jaar volhouden wordt makkelijker als er een beloning tegenover staat. Lukt het jou om bijvoorbeeld voor het begin van mei 7,5 kilo af te vallen? Dan mag jij eindelijk voor jezelf die bikini kopen die je al zo lang wilde hebben. Door deze gedachte in je achterhoofd te houden, is het makkelijker om gemotiveerd te blijven.

#5 Back-up plan

Wat zijn goede voornemens tips? Zorg voor een back-up plan! Merk je dat het je niet meer gaat lukken om voor begin mei 7,5 kilo af te vallen? Gooi dan niet meteen de handdoek in de ring maar spreek met jezelf een nieuw doel af. Een goed voornemen om je gelukkig in je eigen lichaam te voelen, ondanks dat die 7,5 kilo er nog steeds aanzitten, is bijvoorbeeld een goed alternatief.

#6 Trek je niks aan van anderen

Onthoud dat dit jouw goede voornemens zijn en niet die van anderen. Trek je daarom dan ook niks van de mening van anderen aan. Het is nou eenmaal een menselijke eigenschap om al veel te snel negatief te oordelen. Laat dit jou absoluut niet demotiveren. Deze afkeuring komt vaak voort uit hun eigen onzekerheden. Sta hier boven en ga lekker door om je doel te bereiken.