Weken van tevoren stress, zweethandjes alleen al bij de gedachte over hoeveel je moet leren, slapeloze nachten doordat je bang bent om te zakken, een tijdje geen sociaal leven meer, héél veel liters koffie en daarbij bovenop ook nog eens hoofdpijn door het vele leren. En dan moet de tentamenweek nog beginnen… Deze uitspraken zal je als student zijnde dan ook heel goed herkennen!

1. Als je voor het tentamen te horen krijgt dat het slagingspercentage vijftig procent is waardoor je ‘m meteen flink begint te stressen.

2. Je hebt je eerste tentamen achter de rug en loopt het lokaal uit. Dan hoor je een klasgenoot ineens klagen over dat vraag zes zo moeilijk was en ook nog eens voor een kwart van het aantal punten telt… “Wacht, vraag zes? Ik heb geen vraag zes gezien” zeg je dan ook. “Ja die stond op de achterkant…” Shit, dat moet jou weer overkomen.

3. Wanneer je denkt dat je eerste toets pas over een dagen begint en daarom nog niet begonnen bent met leren. Want die stof zit toch zo in je hoofd volgens jou. Totdat je klasgenoot vraagt of je klaar bent voor het tentamen van morgen. TENTAMEN?! MORGEN AL?! SHIT!!!

 

4. Wanneer je vlak voor een tentamen je klasgenoten hoort praten over onderwerpen die blijkbaar in het tentamen voor horen te komen maar jij er nog nooit van gehoord hebt en dat je bij jezelf denkt van “moest ik dat kennen dan?”

5. Wanneer je na een tentamen de vragen doorneemt met je klasgenoten en er dan achter komt dat jij hele andere antwoorden hebt dan je klasgenoten… Dan begint de twijfel: hebben zij dan de verkeerde antwoorden gegeven of zat jij met je hoofd ergens anders?

6. Als al een aantal keer achter elkaar het antwoord A hebt ingevuld bij een meerkeuzevraag en dan begint te twijfelen omdat je denkt dat het nooit allemaal A kan zijn. Ga je het wel of niet veranderen?

Aan welke uitspraak heb jij een hekel in de tentamenweek?