Bij begrafenissen en crematies zie je vaak prachtige bloemstukken staan. Ze maken de stemming dieper en geven een smaakvolle aankleding aan het geheel. Soms verzorgd de begrafenisondernemer zelf de bloemen, maar meestal kiest de familie ze zelf uit. Moet jij een rouwboeket kiezen? Dit zijn 6 zaken om rekening mee te houden.

rouwboeket kiezen

1. Overdrijf niet

Misschien wil je het mooiste, grootste boeket dat je te pakken kan krijgen om je respect te tonen. Toch kan juist dat ervoor zorgen dat mensen je niet respectvol vinden. Teveel bloemen kunnen de sfeer juist verkeerd beïnvloeden. Je kunt meestal beter kiezen voor een klein en smaakvol boeket.

2. Ga niet voor allerlei kleuren

Je kunt rouwboeketten laten maken in elke vorm en kleur die je maar wilt. Het is echter verstandig om voor maar één kleur te gaan. Vaak zijn de bloemen op een begrafenis wit (bijvoorbeeld lelies of witte rozen), maar een kleur is ook niet erg. Ga alleen liever niet voor al te uitbundige kleuren en ga niet voor een mengsel van allerlei kleuren, tenzij de overledene dat wenste (zie tip 3).

3. Waar hield de overledene van?

Als je een rouwboeket gaat bestellen, houd je rekening met de wensen van de overledene als die er zijn. Vaak weet je zelf ook wel waar de overledene dol op was. Stel je voor dat de overledene altijd gek was op felle boeketten van blauwe en oranje bloemen. Dan is het juist mooi om ook deze te gebruiken op de begrafenis of crematie, zelfs al passen ze daar niet standaard bij.

4. Wat past bij de gelegenheid?

Misschien ben jij een rouwboeket aan het bestellen voor iemand met een specifieke levensovertuiging. Ook hier dien je dan rekening mee te houden. Was de overledene bijvoorbeeld Joods of streng christelijk, dan is het maar de vraag of daar bloemen bij passen. Was de overledene boeddhist, dan mogen er juist heel veel vrolijke bloemen aanwezig zijn.

5. Kransen, boeketten en andere vormen

Er zijn best veel verschillende mogelijkheden als het gaat om rouwbloemen. Je kunt bijvoorbeeld een mooie bloemenkrans op de kist leggen. Maar het is ook mogelijk om te gaan voor een mooi boeket. Die zijn er ook in allerlei vormen, net als trouwboeketten. Je bent helemaal vrij in je keuze wat betreft de vorm en de manier waarop het boeket of de krans wordt gepresenteerd.

6. Wat doe je ermee na afloop?

Na afloop van de begrafenis of crematie heb je verschillende opties voor de bloemen. Je kunt ze meestal wel achterlaten, maar dat is natuurlijk niet zo mooi. Je kunt ze ook meteen bij het graf leggen. Of je neemt de bloemen mee naar huis. Het is ook een optie om het rouwboeket uit elkaar te halen en iedereen een paar bloemen mee te geven. Zo heeft iedereen nog een poosje een aandenken aan deze begrafenis of crematie.

Een rouwboeket kiezen is vaak best lastig. Zeker omdat je ook al heel veel andere dingen aan je hoofd hebt. Het is daarom goed om te weten dat je het niet snel fout kunt doen. Zeker niet zolang je rekening houdt met deze 6 tips. En weet je echt niet wat je moet kiezen, dan kan een bloemist je ook vaak helpen. Heb je de bloemen geregeld en is alles klaar voor de begrafenis of crematie? Check dan ook deze tips voor passende make-up bij zo’n gelegenheid.