Het wassen van je haar is zo’n dagelijkse handeling waar je niet echt bij stilstaat. Toch bestaan er een aantal misverstanden over het wassen van je haar. Omdat het belangrijk is om je haren wel de aandacht te geven die ze nodig hebben, zetten we in deze blogpost de belangrijkste aandachtspunten voor het wassen van je haar op een rijtje.

We like it hot

Allereerst speelt de temperatuur van het water waarmee je je haren wast een belangrijke rol voor de conditie van je haar. Een hete douche is erg aantrekkelijk, zeker nu de herfst zijn intrede heeft gedaan. Helaas is een te warme douche de meestvoorkomende oorzaak van dof en beschadigd haar. Door te warm water gaan je haarschubben open staan, waardoor je haar beschadigd raakt en pluizig wordt. Daarom is het beter om je haar te wassen met lauwwarm water in plaats van heet water. Of spoel je haar uit met koud water, zodat de haarschubben weer sluiten. Gesloten haarschubben zorgen namelijk voor meer glans en minder pluis.

Kies de juiste shampoo

Een tweede, essentieel aandachtspunt voor het wassen van je haar is het gebruik van de juiste shampoo. Het vinden van de juiste shampoo voor jouw haartype kan echter een hele uitdaging zijn. Vaak zie je door alle shampoos de juiste shampoo niet meer. Iedere shampoo heeft zijn eigen specialiteiten en voor elk haartype zijn verschillende shampoos te koop. Maar waar begin je dan? Om de juiste shampoo te vinden, is het belangrijk om te weten welk haartype jij hebt. Droog haar ziet er meestal dof uit, bij vet haar heb je meestal ook een vette hoofdhuid en bij beschadigd haar heb je meestal last van gespleten haarpunten.

Na het doen van research naar jouw eigen haartype, is het makkelijker om de juiste shampoo te vinden. Daarnaast hoeft een gepersonaliseerde shampoo niet duur te zijn. Zo biedt L’Oréal shampoo bijvoorbeeld verschillende professionele opties voor allerlei haartypen.

Kies de juiste shampoo

Less is more

Hoewel je misschien zou denken dat je vet haar vaker moet wassen, is het tegendeel echter waar. Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt. Hoe vaak je je haar precies moet wassen, hangt wederom af van jouw haartype. Zo kun je dun haar bijvoorbeeld beter om de dag wassen, droog haar om de vier dagen en heel dik haar slechts één keer per week.

Het drogen van je haar

Het drogen van je haar lijkt niet zo ingewikkeld te zijn, maar toch bestaan er verschillende misstanden over. Veel vrouwen borstelen hun haren bijvoorbeeld na het douchen, wanneer het nog nat is. Maar het borstelen van nat haar zorgt er juist voor dat je haren afbreken, omdat nat haar zwakker is dan droog haar. Daarom kun je je haar beter borstelen voorafgaand aan het douchen of na het douchen wanneer je haar volledig opgedroogd is.

Tot slot doe je er goed aan om de föhn te laten liggen na het wassen van je haar. Door het gebruik van een föhn kan je haar namelijk uitdrogen en beschadigen, omdat een föhn het vocht in je haren verdampt en de eiwitten uit elkaar haalt.