De eisen die gesteld worden in vacatures, worden steeds hoger. De meeste werkgevers hebben het liefst een zo jong mogelijk iemand die al zoveel mogelijk ervaring heeft. En omdat er veel werkzoekenden zijn, is er ook veel concurrentie om bepaalde banen te krijgen. Droom jij van een leuke baan, maar kom je steeds niet verder? Dan kan een opleiding je helpen om die leuke baan te vinden.

opleiding vinden

De opleiding voor basiskennis van het beroep

Wil je een beroep gaan uitoefenen, dan heb je daar meestal een opleiding voor nodig. Dit staat meestal ook aangegeven bij een vacature. De opleiding moet natuurlijk passen bij de baan die je zoekt. Wil je bijvoorbeeld gaan werken in de zorg, dan is een opleiding ICT niet erg passend. De werkgever verwacht van jou dat je al heel wat weet van het beroep dat je gaat doen. Onvoorbereid aankomen met alleen wat vakantiebaantjes om ervaring op te doen is niet genoeg. Wil jij die droombaan? Dan zul je de basiskennis van het beroep moeten opdoen via een opleiding.

Verdere training voor specialisatie

Misschien heb je de basisopleiding al afgerond. Ook dan kan het gebeuren dat je die leuke baan nog niet te pakken krijgt. Het kan dan helpen om een verdere training te volgen. Je kiest bijvoorbeeld een master na je opleiding, of je gaat losse trainingen volgen. Dit type opleidingen staat erg goed op je CV en het is ook buitengewoon nuttig. Voor veel mensen die al wat ouder zijn is een dergelijke opleiding prettiger dan weer in een klas met jonge mensen te komen.

Dít is waarom een werkgever jou zoekt als je een opleiding doet

Als je een studie wilt gaan volgen, moet je natuurlijk wel weten waarom je dat eigenlijk doet. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom werkgevers graag iemand aannemen die net een (extra) opleiding heeft afgerond:

  • Je hebt waarschijnlijk stage gelopen en dus zeer recent ervaring opgedaan
  • Je laat met je studie zien dat je gemotiveerd bent
  • Je laat zien dat je weet wat je wilt en dat je bereid bent erin te investeren
  • Je komt met een frisse blik terug de arbeidsmarkt op

Mensen die een opleiding doen of zich laten omscholen hebben een streepje voor. Zij laten zien dat ze er graag voor willen werken en zijn bereid om daarvoor terug naar de schoolbanken te gaan. Ben jij stiekem toch niet zo gemotiveerd? Dit zijn tips om gemotiveerd te blijven tijdens je studie.

Een opleiding doen kan je heel goed helpen om die leuke baan te vinden. Het is vooral een kwestie van durven. Zeker als je niet zo piepjong meer bent, kan het een grote stap zijn naar de schoolbanken. Toch is het zeker de moeite waard, zoals ook deze succesverhalen bewijzen! Ben jij op dit moment werkloos? Dan heb je misschien recht op een subsidie van de overheid om je te laten omscholen.