Lang leve de allergieën! Allergieën zijn het meest vervelend omdat ze je dag kunnen verpesten, hoe ijverig je ook probeert de triggers te vermijden. Je kunt preventief allergie medicatie nemen, douchen zodra je thuiskomt en niet-allergene schoonmaakmiddelen in huis hebben, maar toch een onverwachte reactie krijgen. Ja, allergieën kunnen irritant en vervelend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze te bestrijden. Allergiepillen zijn voor veel mensen een gebruikelijke vorm van verlichting, maar hoe werken ze precies? In dit artikel vertellen we je graag meer over de werking van allergiepillen en hoe ze allergieën helpen verlichten. Laten we beginnen!

Wat veroorzaakt allergieën?

First things first! Hoe ontstaan eigenlijk allergieën? Allergieën worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem van het lichaam overreageerd op bepaalde deeltjes in de omgeving, zoals pollen of huidschilfers van huisdieren. Wanneer deze deeltjes het lichaam binnendringen, identificeert het immuunsysteem ze ten onrechte als een bedreiging en laat het histamine in de bloedbaan vrij. Histamine is verantwoordelijk voor de symptomen van allergieën, zoals niezen, tranende ogen, jeuk en verstopping. Meestal kunnen antihistamine tabletten je helpen deze klachten te verminderen!

Hoe werken allergiepillen?

Hoe werken allergiepillen

Antihistamine tabletten en zo ook allergiepillen bevatten actieve ingrediënten die de histamine productie blokkeren of verminderen om de allergie symptomen te verminderen. De meest voorkomende werkzame stof in allergiepillen is een antihistaminicum dat difenhydramine heet. Dit werkt door de werking van histamines te blokkeren op speciale receptoren in je lichaam die bekend staan als H1-receptoren. Door deze receptoren te blokkeren van het ontvangen van signalen van histamines, voorkomt het dat die vervelende allergie symptomen optreden. Antihistaminica kunnen ook ontstekingen verminderen die zwelling en irritatie in je neus of luchtwegen kunnen veroorzaken. Hoewel ze misschien geen genezing bieden voor allergieën, kunnen ze zeker het leven gemakkelijker maken voor degenen die lijden aan seizoensgebonden allergieën of andere vormen van allergische reacties.

Symptomen bestrijden: zelf stappen ondernemen

Naast tabletten, allergiepillen en de welbekende hooikoorts neusspray, kun je ook zelf stappen ondernemen om je allergie symptomen te bestrijden. Begin met het beheersen van de omgeving in je huis. Regelmatig afstoffen, stofzuigen en dweilen kan ervoor zorgen dat allergenen geen thuisbasis krijgen in je woonruimte. Als je daartoe in staat bent, investeer dan in een luchtreiniger en/of luchtbevochtiger om de lucht te ontdoen van irriterende stoffen. Vergeet ook niet om regelmatig beddengoed en knuffels te wassen – wassen in heet water blijkt pollen, huisstofmijten en andere omgevingsfactoren die allergie symptomen kunnen verergeren te verminderen. Het hele jaar door preventieve maatregelen nemen zal een enorm verschil maken voor allergiepatiënten!