Een vraag die veel mensen hebben tegenwoordig is; hoeveel spaargeld heb je -als appeltje voor de dorst- nu daadwerkelijk nodig? Een lastige vraag die van veel aspecten afhankelijk is. Het verschilt namelijk nogal per persoon, salaris, gezinssamenstelling en levensstijl wat iemand nodig heeft om aan het einde van de maand rond te komen. Wat de algemene uitgangspunten hierbij zijn?

De grove lijn

Online worden er door websites zoals het Nibud, adviezen en aanbevelingen gedaan. Over het algemeen wordt er gezegd dat je op je spaarrekening een buffer moet hebben staan die voldoende is om drie maanden je vaste lasten te betalen en je in je levensonderhoud te voorzien. Dit voorkomt acute stress wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest. Daarnaast vind je ook vaak richtlijnen wat je over zou moeten houden van je salaris aan het einde van de maand. Een algemene tip is dat je zeker niet moet wachten totdat er aan het einde van de maand ‘toevallig’ iets overblijft. Je kunt beter aan het begin van de maand een bedrag apart zetten en proberen daar niet aan te komen. Denk hierbij aan een bepaald bedrag, maar nog slimmer is om te denken in percentages.

Leefstijlinflatie

Want wanneer je in percentages denkt dan voorkom je dat je steeds luxer gaat leven naar mate je meer gaat verdienen. Dit noemen ze ook wel leefstijlinflatie, iets wat een beetje ‘mag’ maar om echt een zakcentje over te houden kun je dit beter voorkomen. Wanneer jij standaard een percentage van je inkomen spaart, zal dit bedrag toenemen naarmate jij meer verdient. Dat je dit automatisch op je spaarrekening moet zetten? Dat is ook weer niet het geval. Daarvoor zijn andere opties!

Sparen?

Sparen

Als je de basis op orde hebt qua spaargeld, dan is het aan te raden om ook aan alternatieven te denken in plaats van sparen. Zo kun je gaan beleggen of wanneer je echt winst wilt maken over gaan tot het investeren in crypto als Cardano. De Cardano koers is momenteel niet super hoog, waardoor je voordelig kunt instappen bij een betrouwbare munt. Succesfactoren om een leuk extraatje bij elkaar te krijgen.

Kortom, zorg dat je een financiële basis hebt die je een rustig gevoel geven. Maar daarna mag je best aan alternatieven denken om jou van een extraatje te voorzien. Met lage spaarrentes is dit een slimmere stap dan alles op te potten op één rekening.