Het is warm in Nederland. Of … we kunnen eigenlijk wel stellen dat het bloedheet is in Nederland. Nu hoor je ons niet klagen. De jurkjes, korte broeken en retro sunnies zijn massaal uit de kasten getrokken en de terrasjes, zwembaden en stranden liggen vol. We hebben dit jaar in ieder geval weer eens een echte zomer. Is het een tikkie te heet? Sure, maar met ons hitteplan komen we deze zomer wel door.

Voorkom een warm huis

Klinkt logisch, we weten immers allemaal dat hitte de neiging heeft om te blijven hangen in je huis. Maar, hoe doe je dat?

 1. Laat overdag alles – echt alles – dicht
  Het is zo aantrekkelijk om alles tegen elkaar open te zetten, maar je haalt de warmte er alleen maar mee in huis. Dus keep cool en sluit ramen, deuren, gordijnen, luxaflex, lamellen etc.
 2. Nog meer ventilator verkoeling
  Een ventilator verspreidt alleen maar warme lucht door een kamer. Daarom is het sowieso slim hem op jezelf te richten. Extra verkoeling nodig? Zorg van te voren voor wat waterflessen in de diepvries en zet ze voor je ventilator.
 3. Weg met je elektrische apparaten
  Niet letterlijk natuurlijk, maar ga niet enthousiast strijken, stofzuigen of was in de droogtrommel gooien en zet tv’s en computers echt uit. Om het nog maar niet te hebben over het fornuis en de oven. Uit met al die apparaten.
 4. Plan een isoleer avondje in
  Isoleren is het beste wat je kunt doen. Start op een koel avondje een zoektocht naar naden en kieren. Van ramen en deuren tot kozijnen en brievenbussen, ze zitten overal! Met tochtborstels of purschuim heb je dit zo gefixt!

Wat drinken en eten we vandaag?

 1. Twee liter water per dag
  De tip der tips, de tip die iedereen kent maar niet iedereen doet: water drinken. Heb je daar moeite mee? Komkommer, citroen, gember of sinaasappel maken je water lekkerder. Of haal zo’n handige fruitfles in huis.
 2. Ijsblokjes? Doe het niet
  Een lading aan ijsblokjes in je drinken zorgt voor een moment van koelte. Toch is het niet handig, want juist omdat dit zo koud is, schiet je temperatuur hierna direct weer omhoog.
 3. Uitdroog alert!
  Een lekker roseetje of biertje op het terras is ultiem genieten. Maar alcohol droogt uit. Hetzelfde geldt voor thee en koffie. Toch behoefte aan je alcohol- en/of cafeïne fix? Drink er een glas water bij.
 4. Hoe meer je verteert, hoe warmer het wordt
  Salades en kleine hapjes tussendoor zijn the way to go. Dankzij groente en fruit blijft je vochtgehalte op peil en blijf je extra gekoeld als je verstandig kiest. Kom maar door met de avocado’s, watermeloen, courgettes en tomaten.

Work, work, work, work, work, work ♪

 1. Om 7:00 achter je bureau
  Als er geen sprake is van een officieel tropenrooster, check dan even hoe vroeg je kan en mag beginnen op je werk. Zelfs al ben je een avondmens, voor deze temperaturen geldt: hoe eerder, hoe beter!
 2. Kleed je slim
  De perfecte zomer outfits voor op je werk zijn niet te skinny, maar juist lekker losjes. Gooi je haren omhoog en ga voor een lekker zittende midi-rok of jumpsuit van dun katoen of linnen. Oh, en laat zwart even in de kast liggen.
 3. Bye bye standje diepvries
  Maximaal 5 graden lager dan buiten die airco. Het temperatuurverschil wordt anders  te groot, virussen verspreiden zich sneller en je hebt meer kans op stijve spieren. Tijd om je mannelijke collega’s met de neus op deze feiten te drukken!
 4. Hoera voor de plantenspuit
  Zo’n heerlijke nevel van verfrissend water doet iedereen goed. Even spritzen en klaar is kees. Een beetje old-school, maar eau de cologne spuiten werkt ook verkoelend (uit een tasverstuiver, plantenspuit is wat overdreven).

Et voilà, dit is het Womentoday hitteplan. Met deze 12 tips ben jij helemaal bestand tegen de hittegolf. Heb jij ook nog ultieme tips tegen de hitte? Zet ze in de comments. The more the merrier!