Juist in de zomermaanden wil je natuurlijk genieten van een mooie groene grasmat, vrolijk gekleurde bloemen en goed verzorgde tuin. In deze warme en droge augustusmaand is het soms lastig om je tuin in topconditie te houden en kan de tuin wel wat extra aandacht gebruiken. Met een goede voorbereiding blijft jouw zomertuin in perfecte conditie en kun je heerlijk buiten eten en vol trots gasten ontvangen.

Zaaien en planten in augustus

Zaaien en planten in augustus

Heb je een moestuin? Dan is augustus de ideale maand om hierin te zaaien en planten. Zeker de bladgroenten zoals prei, rucola, spinazie en veldsla kunnen nu volop geplant en gezaaid worden. Enkele weken na het planten, staan de bladgroenten volledig in bloei en kun je de bladgroenten al oogsten om bijvoorbeeld te gebruiken in een frisse salade. Lekker toch? Ook kun je in augustus alvast verschillende kolen, zoals bloemkool en boerenkool zaaien voor aankomende winter. Heb je zelf geen moestuin, maar wil je jouw tuin toch opfleuren? Dan zijn er allerlei bloemen die in augustus gezaaid kunnen worden. De meeste bloemen worden in mei en juni al gezaaid, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Asters, afrikaantjes en de Ijslandse papaver zijn bloemen die prima in augustus geplant en gezaaid mogen worden.

Extra aandacht voor het gazon

Extra aandacht voor het gazon

Zeker in de warme en vaak droge augustusmaand, kan je gazon wel wat extra aandacht gebruiken. Met de juiste voorbereiding en aandacht, houd je de grasmat mooi groen en in topconditie. Om je te helpen hebben we de belangrijkste klussen voor een gezond gazon voor je op een rijtje gezet.

  • Verticuteer het gazon eenmaal per jaar, bij voorkeur in april of augustus. Een goede voorbereiding is het halve werk. Door met een verticuteermachine het gazon te verticuteren pak je de viltlaag in het gazon aan. Zo krijgt het gras de kans om sterker en dichter te groeien, met als resultaat een volle en prachtige groene grasmat.
  • Maai het gazon regelmatig in deze maand, maar niet te kort. Op deze manier bescherm je de wortels tegen de felle zonnestralen. Maai het gazon in de maand augustus ongeveer één keer per week.
  • Maai het gazon in augustus altijd als de zon onder is. Maaien wanneer de zon onder is, zorgt ervoor dat de wortels en het gras niet onnodig beschadigd raken. Heb je een kleine tot middelgrote tuin dan is dit karweitje met een elektrische grasmaaier zo gepiept. 
  • Bemesten van het gazon is ook in augustus mogelijk. Zijn er symptomen van droogte te zien? Bemest het gazon dan opnieuw om gele vlekken in het gazon te voorkomen. Zorg ervoor dat je de grasmat vervolgens sproeit of beregend.

Een sfeervol terras

Een sfeervol terras

Nu je tuin er tip top bij ligt, ga je natuurlijk volop gebruik maken van het terras. Alle bloemen staan mooi in bloei en je grasmat ligt er strakker bij dan een biljartlaken. Een uitnodigend terras mag dan uiteraard niet ontbreken. Met sfeervolle tuinverlichting, een comfortabele tuinset en een goede warmtebron geniet je nog langer van heerlijke zomeravonden. Nodig je beste vrienden uit, trek een flesje wijn open en ga rond jouw eigen vuurschaal of terrasverwarmer zitten en jouw zomeravond is compleet. Een sfeervol terras is een heerlijke plek om tijdens de zomer te vertoeven.