Hoe lang kun je eigenlijk doen met make-up? Wanneer “bederft” bijvoorbeeld een mascara, eyeliner of foundation? Iedere vrouw heeft wel een make-up stash met verschillende soorten make-up producten. Af en toe koop je iets nieuws en word je make-up stash steeds groter.

Maar ook de oude en ongebruikte make-up blijven vaak in het make-up tasje zitten. Maar wanneer is een bepaald make-up product over datum?

Houdbaarheid Van Make-up


In dit artikel vind je een overzicht van een aantal make-up producten met hun gemiddelde houdbaarheid.

Houdbaarheid Make-up Kwasten

We beginnen met make-up kwasten omdat je deze gebruikt worden voor de hierop volgende make-up producten.

Make-up kwasten kunnen het jaren uithouden. Mits de make-up kwasten goed worden onderhouden. Wanneer de haren uit beginnen te vallen is het uiteraard tijd voor een nieuwe make-up kwast of nieuwe make-up kwastenset. Zorg dat je de make-up kwasten altijd even reinigt na gebruik en ze een om de zoveel tijd een goede wasbeurt geeft.

Lees hier een uitgebreid artikel over het schoonmaken en houden van make-up kwasten.

Houdbaarheid Mascara

Mascara is het make-up product waar je het meest op moet letten. Wanneer je het mascaraborsteltje uit de tube haalt, de mascara aanbrengt en weer terug in de tube stopt gaan er altijd externe bacteriën weer terug mee de tube in.

In het begin zijn de bacterien die in de mascara gaan zitten niet schadelijk. Je krijgt geen ontstekingen. Maar als je mascara tussen de 3 en 4 maanden oud is kun je het beste een nieuwe mascara aanschaffen. De kans bestaat namelijk dat de bacterien dan wel schade berokkenen. Dus als je mascara langer dan 4 maanden gebruikt is het verstandig om deze weg te gooien en een frisse mascara aan te schaffen.

Houdbaarheid Vloeibare Foundation En Crème Foundation

Met uitzondering van poeder foundation, zijn alle foundations op waterbasis. Wat zoveel betekent als dat bacteriën het een prettige plek vinden om zich te vermenigvuldigen. Ongeopend kan foundation op waterbasis bewaard worden voor een paar jaar. Maar zodra de folie is verwijdert is het verstandig om de foundation te vervangen na gemiddeld 8 maanden.

Houd foundation weg uit de badkamer of ander soort vochtige ruimtes. Hoge temperaturen kunnen de groei van bacteriën bevorderen. Ook verandering van de kleur en de geur kunnen aanwijzingen zijn dat de foundation bedorven is. Dit is zeker het geval als je foundation al een paar maanden oud is.

Houdbaarheid Van Foundation Poeder En Translucent Poeder

Foundation poeder houdt het langer uit dan vloeibare foundation. Poedervormige foundation kan wel twee jaar mee gaan. Houd er rekening mee dat er ook in sommige poeder foundations sporen van water zit. Bewaar bij voorkeur de poeder foundation ook niet in de badkamer of ander vochtige ruimtes.

Houdbaarheid Van Concealer

Je kunt aan een concealer zien dat de houdbaarheidsdatum is overschreden als de kleur begint de veranderen. Gemiddeld moet je om de anderhalf jaar een nieuwe concealer kopen.

Houdbaarheid Van Lipstick

Lipstick is gemiddeld anderhalf jaar houdbaar. Sommige beweren dat je lipstick wel vier jaar kunt bewaren. Maar het is beter om van na zeker twee jaar van lipstick te wisselen. Bovendien is het resultaat van oudere lippenstift minder. Je lipstick droogt na een langere periode simpelweg uit.

Om langer van je lippenstift te genieten is verstandig om je lipstick in de koelkast te bewaren. De lippenstift kan ook vies gaan ruiken na anderhalf jaar. Mocht dat het geval zijn is het zeer sterk aan te raden deze weg te gooien omdat bacteriën hoogstwaarschijnlijk je lipstick hebben bedorven.

Houdbaarheid Van Lipgloss

Net als lipstick is het aan te raden om na anderhalf jaar de lipgloss te vervangen. Natuurlijk gaat de gemiddelde lipgloss maar een aantal maanden mee. Dus het is de meeste gevallen makkelijk om de lipgloss op te maken voordat de lipgloss is bedorven.

Houdbaarheid Van Vloeibare Blush Of Liquid Blush

Net als vloeibare foundation kun je vloeibare blush het beste vervangen na gemiddeld 8 maanden. Houd het weg uit de badkamer en andere vochtige ruimtes.

Houdbaarheid Van Poeder Blush

Net als poeder foundation kun je poeder blush voor ongeveer anderhalf jaar bewaren. Let er op dat net als poeder foundation, poeder blush kleine hoeveelheden water kunnen bevatten. Houd het weg uit vochtige omgevingen.

Houdbaarheid Van Nagellak

Het mooie aan nagellak is dat het niet kan bederven door bacteriën. Enkel zal de nagellak na een periode van een aantal maanden op beginnen te drogen. Om langer van je nagellak te genieten kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Houdbaarheid Van Oogschaduw

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten oogschaduw. Net als bij foundation en blush. We beginnen met oogschaduw poeder. Poeder oogschaduw is na gemiddeld drie maanden aan vervanging toe. De korte levensduur komt omdat er een grote kans bestaat dat bacterien de oogschaduwpoeder bederven.

Doordat je met je kwast steeds van de oogschaduw poeder naar je ogen gaat is de kans groter dat bacteriën zich kunnen ontwikkelen in de oogschaduw poeder en natuurlijk in de oogschaduw kwast. Bewaar de oogschaduw poeder ook niet in vochtige ruimtes zoals je badkamer.

Crème oogschaduws houden het ook ongeveer drie maanden uit. Als je met vingers werkt bij het aanbrengen, zorg dan dat je je vingers vetvrij zijn. Was je handen goed, zodat er geen bacteriën van je vingers in de oogschaduw crème komt.

Houdbaarheid Van Vloeibare Eyeliner Of Liquid Eyeliner

Vloeibare eyeliner dient elke drie maanden te worden vervangen. Net als bij oogschaduw is de kans door het gebruik ervan, dat de bacteriën zich makkelijk kunnen ontwikkelen.

Houdbaarheid Oogpotlood

Een oogpotlood houdt het ongeveer drie jaar uit voordat het is uitgedroogd. Zorg ervoor dat het oogpotlood regelmatig wordt geslepen.