Er is ontzettend veel informatie te vinden over huidverzorging. Er zijn bijvoorbeeld vele artikelen geschreven over een oudere huid, een droge huid, een gevoelige huid of een huid met acne. Een huidstype dat echter vaak weinig aandacht krijgt, is de donkere huid.

Een donkere huid heeft andere verzorging nodig dan een lichte huid. In dit artikel lees je daarom wat de beste huidverzorging voor een donkere huid is.

Huidverzorging Voor Een Donkere Huid

Donkere Huid Reinigen

Als je een donkere huid hebt, kan je het beste maar één keer per dag een gezichtsreiniger gebruiken. Als je een donkere huid te vaak reinigt, kan dat de huid te droog maken.

Hierdoor kan je huid dof worden. Kies een zachte reiniger die geen uitdrogende zeep bevat. Een reiniger op oliebasis is een aanrader.

Je kunt je gezichtsreiniger het beste ’s avonds gebruiken en je gezicht ’s morgens enkel opfrissen met wat water. Zo verwijder je ’s avonds het vuil van overdag en behoudt je ’s ochtends het natuurlijke vet dat je huid ’s nachts heeft aangemaakt.

Hydratatie Voor Een Donkere Huid

Onmisbaar voor ieder huidstype: hydratatie. Sla deze stap zeker niet over, ook niet als je last hebt van een vette huid of puistjes.

Als je jouw huid niet voldoende hydrateert, zal je huid zelf meer talg aan gaan maken, wat kan leiden tot een overproductie.

Een goed gehydrateerde huid is daarnaast ook nog eens beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf en ziet er gezond en stralend uit.

Gezichtscrèmes die glycerine, urea, dimethicone of natuurlijke oliën zoals olijfolie, avocado olie of kokosolie bevatten zijn goede opties.

Bescherm Je Huid Tegen De Zon Bij Een Donkere Huidskleur

Hoewel je bij huidverzorging voor een donkere huid waarschijnlijk niet meteen aan zonnebrand denkt, is dit toch ook zeker belangrijk. Bescherming tegen de zon is voor ieder huidstype en iedere huidskleur van belang.

Een donkere huid zal natuurlijk niet zo snel verbranden als een lichte huid, maar toch is zonnebrand nodig om te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering en huidziektes.

UV-stralen zorgen er namelijk voor dat je sneller last krijgt van lijntjes en rimpeltjes. Wil je dit voorkomen? Smeer je huid dan dagelijks in met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 15.

Breng je veel tijd buiten door of ga je bijvoorbeeld een dagje naar het strand? Dan kan je beter voor SPF 30 of hoger kiezen en de zonnebrandcrème om de paar uur opnieuw aanbrengen.

Huidproblemen Bij Een Donkere Huid

Een groot voordeel van een donkere huid ten opzichte van een lichte huid, is dat lijntjes en rimpels vaak pas veel later tevoorschijn komen. Er zijn echter ook wat huidproblemen die bij een donkere huid vaker de kop op steken.

Doordat een donkere huid vaak samengaat met krullend haar, krijg je sneller last van ingegroeide haartjes. Wil je dit zoveel mogelijk voorkomen? Scrub je huid dan één keer per week en scheer altijd met de groeirichting van je haartjes mee.

Bij ieder huidstype en iedere huidskleur kan je last krijgen van acne. Wanneer je een donkere huid hebt, zorgt acne echter vaak voor hyperpigmentatie.

Nadat het puistje weg is, blijft er een donker plekje op de huid zichtbaar. Ook als het eventuele littekentje al volledig genezen is, blijft deze verkleuring zichtbaar. Het kan tot enkele maanden of zelfs jaren duren voordat deze plekjes weer volledig verdwenen zijn.

Heb je hier last van? Dan kan een microdermabrasie behandeling of een chemische peeling een oplossing bieden.

Whitening crèmes kunnen ook een optie zijn, al moet je hierbij wel uitkijken voor de vele agressieve varianten die in de winkels te vinden zijn.