Intussen zorgt het coronavirus al bijna anderhalf jaar voor een geheel andere samenleving dan we eerder hadden kunnen bedenken. Meerdere lockdowns en andere coronamaatregelen hebben ons al die tijd aan huis gekluisterd gehouden. Vakantie? Ging niet door. Lekker uit eten? Horeca gesloten. Naar een festival? Afgelast. Hoewel de maatregelen er niet voor niets waren, hebben ze er wel voor gezorgd dat we weinig konden. Bijkomend voordeel is wel dat een hoop mensen extra geld hebben gespaard. Ga je dat, als we straks gevaccineerd zijn en de maatregelen versoepeld zijn, er allemaal doorheen jassen aan bijvoorbeeld etentjes of vakanties? Of investeer je het slim om er in de toekomst iets moois mee te kunnen doen?

Beleggen in 2020 sterk gegroeid in populariteit

Veel mensen hebben de coronatijd ervaren als een flinke belemmering in hun doen en laten. En het is ook helemaal niet verkeerd om straks weer wat te genieten van de hervonden vrijheid. Denk er alleen wel goed over na of je al je extra gespaarde geld hieraan wil besteden. Wil je slimmer met je geld omgaan? Dan kun je het ook beleggen, iets dat steeds populairder wordt. In 2020 is het aantal Nederlanders dat geld heeft belegd met meer dan een kwart toegenomen tot 1,75 miljoen huishoudens. De voornaamste reden is de lage rente op spaargeld. Door te beleggen hoopt men een beter rendement te halen. Hoe start je eigenlijk met beleggen?

Maak een beleggingsplan

Gaat het om financiële zaken, dan is het belangrijk je goed voor te bereiden. Maak daarom voor jezelf een beleggingsplan. Hierin leg je vast hoeveel je wil inleggen, en of dat eenmalig of periodiek is. Daarnaast bedenk je hoelang je wil gaan beleggen. Onthoud hierbij dat een langere termijn vaak een beter rendement geeft. En tot slot ook niet onbelangrijk: wat is je doel?

Actief of passief beleggen

Actief of passief beleggen

Vervolgens bedenk je hoeveel risico je wil lopen en hoeveel tijd je wil investeren. Afhankelijk daarvan past actief of passief beleggen beter bij je. Het verschil tussen actief en passief beleggen? Bij actief beleggen kies je zelf waarin je wil handelen. Het kan gaan om bijvoorbeeld aandelen, valuta, forex, grondstoffen of crypto’s. Dit is vooral geschikt voor de meer ervaren beleggers, maar wordt wel steeds populairder. De kosten zijn hoger en het risico groter, maar het mogelijke rendement ook. Wil je weinig geld en tijd steken in het beleggen? En wil je weinig risico lopen? Dan is passief beleggen in aandelen mogelijk beter voor je. Hiermee handel je in een financieel instrument zoals een pensioen- of indexfonds of ETF dat de markt volgt.

Aan de slag!

Na een goede voorbereiding kun je dan echt aan de slag gaan. Een tussenpersoon is niet meer nodig tegenwoordig als je wil beleggen. Dit kan gewoon via een online broker. Kies hierbij een online broker die past bij je risicoprofiel en beleggerstype. Goede brokers bieden een demoaccount aan, zodat je eerst wat ervaring met fictief geld kunt opdoen.

Nu steeds meer landen ter wereld volop aan het vaccineren zijn, zijn er rooskleurige economische vooruitzichten. Dit kan een goed rendement leveren op je investering, maar onthoud dat beleggen altijd gepaard gaat met risico.