Madonna, schoudervullingen, discopants, fitness kleding, powerdressing, wortelbroeken en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Alles wat je moet weten over jaren 80 kleding lees je in dit artikel!

De jaren 70 waren vrij minimalistisch qua kleding. Jaren 80 kleding was het tegenovergestelde. De mode in de jaren 80 is samen te vatten als opvallend en over the top. Mensen hadden geld te besteden en dat lieten ze zien ook. Grote sieraden, opvallende jaren 80 make-up en kleding met schoudervullingen en een oversizded fit zijn een aantal voorbeelden die typerend zijn voor dit tijdperk.

Jaren 80 kleding

De mode werd sterk beïnvloed door televisie programma’s als MTV, Flashdance en Dallas. En door popsterren als Madonna die een revolutie teweeg brachten onder jongeren. De looks van veel bands en artiesten vonden gretig aftrek, maar the queen of pop spande de kroon met haar opvallende outfits. We kennen allemaal de Jean Paul Gaultier korset met grote punten wel. Maar ook deed ze al aan petticoats, handschoentjes, fishnets, bandana’s in het haar, beenwarmers en bustiers boven kleding. En daar zitten een paar trends tussen die dit jaar een comeback maken (fishnet sokken).


Typische jaren 80 kleding

Elk modetijdperk heeft wel iets waaraan je het kunt herkennen. Zoals in de jaren 60: de mini rok en de mod style. In de jaren 70: de wijde broek en de hippie stijl. Typerend voor mode uit de eighties: de schoudervulling en meer!

Schoudervullingen & powerdressing

In de jaren 80 werden vrouwen steeds gelijkwaardiger op de werkvloer. Door series als Dallas en Dynasty begon de schoudervulling steeds populairder te worden. Vrouwen konden doormiddel van colberts met grote schoudervullingen, in combinatie met hoge pumps, laten zien dat ze net zoveel power hadden als mannen. Dit ging een stukje verder en zo had je ook shirts en truien met mega schouders. Anno 2017 een beetje too much, maar een puntige schouder geeft dat power gevoel net zo goed!

Wortelbroeken

De wortelbroek is de voorloper van de skinny jeans. Dus wie dacht dat de skinny jeans iets van deze tijd was, heeft het mis! De wortelbroek was alles behalve charmant. Je leek er breder door en de combinatie met lompe schoenen eronder was geen succes. Zo’n typisch geval als je terugkijkt naar oude foto’s en denkt: heb ik dat echt gedragen?!

Polkadots

De stippen print heeft een comeback gemaakt, nadat het jaren afgezworen werd. In de jaren 80 waren polkadots op elk kledingstuk te vinden. Broeken, rokjes, tops, jassen en zelfs accessoires. Het kon toen wel een beetje truttig overkomen maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Polkadots zijn stoer en hebben een retro vibe! In verschillende winkels hangen al leuke zomerjurkjes met polkadots en ook bikini’s met het patroon zijn al te vinden. Super sexy en allesbehalve ouderwets.

Leggings

Een legging was net zo opvallend als de rest van jaren 80 kleding. De leggings hadden printjes en waren strak en vooral onflatteus. Maar de voorloper op de oversized sweater over legging look ontstond hier ook. Een look die nu nog steeds gedragen wordt op een vrije dag. Lekker casual met een sneaker eronder! Daarnaast werd de legging zonder drukke prints ook steeds meer acceptabel. Onder jurkjes en rokjes gecombineerd met pumps of ballerina’s.

Fitness jaren 80 kleding

Leotards over een legging, beenwarmers, zweetbandjes, neonkleuren die lekker met elkaar vloeken en je haren in een hoge staart met fleurige hoofdband. Een kleine greep uit de fitness cultuur die in de jaren 80 groot werd. Mensen gingen naar sporten als aerobics en fitness en daar hoorde natuurlijk wel een passende outfit bij. Een paar van die invloeden zijn doorgesijpeld naar de fashionscene en al gauw liepen mensen buiten de sportschool er ook zo bij.

De jaren 80 kent verschillende subculturen

  • Punk: begon in de jaren ’70 als tegenreactie op de hippiecultuur maar zette door in de eerste helft van de eighties. Denk aan hanenkammen, leren jacks bedekt met studs en Dr. Martens.
  • New romantic: populair in Engeland en deze stijl werd beïnvloed door artiesten als David Bowie, Duran Duran en Boy George.
  • Hiphop: door de opkomst van rapmuziek kwam ook de hiphop stijl om de hoek kijken in de jaren 80. Sneakers werden een belangrijk onderdeel van deze lcultuur.
  • Metal: in twee groepen te verdelen. De glam-metals met hun extreme kapsels en metalheads met hun bandshirts en leren jacks.
Dr. Martens jaren 80 kleding