Loop jij al een tijdje rond met hét idee van een eigen product of dienst? Iets waar volgens jou grote vraag naar is en waar je een hoop mensen mee zou helpen? Wacht dan niet langer en start je eigen bedrijf! Er is geen betere tijd dan de huidige economische voorspoed. Maar waar moet allemaal aan denken? Om je op gang te helpen bij het opzetten van je eigen bedrijf, vind je hieronder 10 zaken die je niet mag vergeten tijdens de start.

eigen bedrijf starten

Inschrijving bij de KvK

Als je serieus aan de slag wilt met je eigen bedrijf, kun je niet zonder inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Voordat je dit gaan doen dien je een naam voor de bedrijf bedacht te hebben, en een rechtsvorm voor je bedrijf. De KvK stuurt de gegevens van je inschrijving door naar de Belastingdienst, dus dit hoef je niet apart te doen. In een moeite door officieel aan de slag met je KvK-nummer en BTW nummer.

Een boekhouding op orde

Handig voor een goed overzicht voor jezelf, maar ook noodzakelijk voor de Belastingdienst. De basisadministratie dient ten minste te bestaan uit facturen van in- en verkoop, bankafschriften, bonnetjes en een urenregistratie. Om als zelfstandig ondernemer in aanmerking te komen voor bepaalde belastingvoordelen, dien je aan te kunnen tonen minimaal 1225 uur per jaar voor je bedrijf werkzaam te zijn. De administratie dien je 7 jaar te bewaren.

Btw-aangifte doen

Zodra je bedrijf geregistreerd is bij de Belastingdienst, ga je Btw-aangifte doen. Na ieder kwartaal geef je door hoeveel omzet je hebt gemaakt, en hoeveel daarvan Btw was. Deze Btw dien je vervolgens af te dragen. Verwacht je minder dan 1883 euro Btw te hoeven gaan betalen (zeker gedurende het opstartjaar), dan kun je gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling.

Contracten met opdrachtgevers / klanten vastleggen

Leg naast je financiële boekhouding in je administratie ook de contracten die je hebt met opdrachtgevers / klanten vast. Bijvoorbeeld door een precieze omschrijving van een opdracht en de prijs, en de geldende algemene voorwaarden. Door dit schriftelijk vast te leggen voorkom je toekomstige problemen als het gaat om de rechten of plichten van beide partijen.

Eigen website opzetten

Maar voordat je omzet gaan maken, zul je natuurlijk klanten moeten trekken. Als ondernemer kun je daarbij niet meer zonder eigen website. Vermeld hierop duidelijk wat je doet, wat de prijzen zijn van je producten of diensten en waar je gevestigd bent als dat belangrijk is. Mogelijk kun je tegen een kleine vergoeding of ruildienst de hulp inroepen van een website developer, online marketeer of tekstschrijver?

eigen website opzetten

Klanten trekken, dus nog meer adverteren

Naast een website zijn er natuurlijk wel nog meer manieren om te adverteren. Wil je voornamelijk mensen uit een bepaalde buurt interesseren? Bekijk dan de (gratis) mogelijkheden om te adverteren bij supermarkten, sportclubs en bibliotheken, en bezorg zelf flyers.

Noodzakelijke verzekeringen afsluiten

Door ziekte of een ongeval kan het zijn dat je je werk niet meer kunt uitvoeren. Maar in tegenstelling tot een medewerker in loondienst heb je dan geen inkomsten meer. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus zeker geen overbodige luxe. Je kunt gemakkelijk en snel een AOV online afsluiten. Het afsluiten van een AOV wordt niet door iedereen gedaan. Bepaal voor jezelf hoe groot de kans is dat je arbeidsongeschikt raakt en wat dit met je inkomsten zou doen.

Zakelijke bankrekening openen

Zodra je klanten hebt die gaan betalen voor de door jou geleverde diensten of producten, is het erg handig om een zakelijke rekening te hebben. Zo houd je een duidelijk overzicht over je financiële situatie, doordat er een scheiding bestaat tussen je zakelijke en privé inkomsten en uitgaven. Ook handig dat de Belastingdienst via je zakelijke rekening goed inzicht in de administratie heeft.

Aan wettelijke eisen voldoen

Om ondernemer te zijn heb je geen speciale diploma’s nodig. Soms moet je echter wel aan bepaalde beroepseisen voldoen, zoals het volgen van specifieke cursussen of opleidingen voor het vak dat je uitoefent. Daarnaast zijn er ook eisen voor bedrijfsruimtes. Mag je bijvoorbeeld wel een bedrijf aan huis hebben volgens het bestemmingsplan? En als je een apart bedrijfspand hebt, voldoet dit dan wel aan milieu- en veiligheidseisen?

Zorgen voor startkapitaal of een buffer

De laatste tip tenslotte die we willen geven is het hebben van startkapitaal of een buffer. Het kan zijn dat je eerst moet investeren voordat je iets gaat verdienen. Of het duurt wat langer voordat je genoeg klanten hebt om echt voldoende winst te maken om van te kunnen leven. Houd er ook rekening mee dat de Belastingdienst een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting gaat sturen, al kun je deze altijd naar beneden bijstellen.

Succes met het starten van je eigen bedrijf!