Is jouw keuken wel toe aan een opfrisser? Een keuken renovatie blaast nieuw leven in je keuken zonder een geheel nieuwe keuken aan te hoeven schaffen. Bespaart je toch wat geld en gedoe. Lees onze tien tips voor je keukenrenovatie zodat je weet wat er allemaal mogelijk is.

Keuken renoveren

Wanneer is keuken renovatie nodig?

Een keuken renovatie is de beste optie wanneer je enkele dingen wilt vernieuwen in je verouderde keuken, of je keuken een nieuwe uitstraling wilt geven met een lager budget. Blijkt nu dat je veel moet vervangen? Overweeg dan toch een nieuwe keuken.

  1. Verzamel inspiratie

De eerste stap naar je keukenrenovatie is inspiratie verzamelen. Je vormt zo beter een beeld van wat je precies met je keuken wilt doen. Er zijn genoeg inspiratie websites om ideeën op te doen. Een goed begin is Pinterest.

  1. Vervang de tegeltjes

Tegeltjes zijn meestal het eerste dat wordt vervangen bij een keuken renovatie. Het zorgt direct voor een strakke, nieuwe look.  Of ben je tegels zat? Je kunt er ook overheen stuken.

  1. Nieuw werkblad

Een nieuw werkblad geeft je keuken meteen een frisse nieuwe uitstraling. Je hebt de keuze uit verschillende materialen.

Materiaal Kenmerken
Kunststof Goedkoop, hygiënisch, veelzijdig qua kleuren (ook hout- en betonlook)
Rvs Stevig, industriële look, krast snel
Hout Warme uitstraling, gevoelig materiaal
Natuursteen Klassieke uitstraling, prijzig
Beton Stevig, industriële look

 

  1. Andere wasbak en kraan

Geef je je keuken een nieuwe uitstraling tijdens de keukenrenovatie, dan kunnen de wasbak en kraan niet achterblijven. Als deze er niet bij passen, zijn ze een doorn in het oog. Dit is gelijk je kans om te upgraden naar een kookkraan, handig!

  1. Nieuwe keukendeurtjes

Je keukenkastjes zijn één van de meest opvallende elementen in de keuken. Je keuken kan compleet nieuw en anders lijken als je deze vervangt tijdens de keuken renovatie. Keukendeurtjes vervangen is bovendien goedkoper dan compleet nieuwe keukenkastjes aanschaffen. Als je keuken erg oud is kan het echter zo zijn dat het model niet meer leverbaar is voor jouw keuken. In dat geval moeten de deurtjes op maat worden gemaakt, wat de prijs weer omhoog krikt.

  1. Nieuwe achterwand

Er is tegenwoordig zo veel mogelijk voor de achterwand van je keuken. Je hebt verschillende materialen en ontwerpen, zoals glas, steen of kunststof. Glas en kunststof kun je ook laten personaliseren door hier bijvoorbeeld een foto of tekst op te laten printen.

  1. Ga langs een keukenverkoper

Ondanks dat je geen nieuwe keuken wilt, is het voor een keuken renovatie ook handig om langs een keukenverkoper te gaan. De kennis van de verkoper helpt je rekening te houden met punten waar je misschien nog niet aan had gedacht, bijvoorbeeld over de indeling van je keuken of de richting waarin de keukendeurtjes openen.

  1. Nieuw apparatuur

Heb je je keuken al een aantal jaar, dan wordt het misschien tijd om ook het apparatuur te vervangen tijdens de keuken renovatie. Met nieuw apparatuur heb je de nieuwste snufjes en bespaar je energie.

  1. Kosten keuken renovatie

Een keuken renovatie kost niet zo veel als een geheel nieuwe keuken. Reken rond de 5.000 euro. De prijs is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je precies laat renoveren, welk materiaal je gebruikt en welk apparatuur je vernieuwt. Bovendien kun je ook veel zelf doen om geld te besparen. Je maakt het zo duur als dat je zelf wilt.

Je hebt drie manieren om dit te betalen: uit eigen zak, door je hypotheek te verhogen of met een lening. Sparen is de meest verstandige optie. Je hoeft niemand terug te betalen en er komen geen extra kosten bij kijken. Mocht je hiervoor niet de middelen beschikbaar hebben, dan is kun je je hypotheek verhogen of een lening aanvragen.

Je hypotheek verhogen kan alleen als je woningwaarde hoger is dan de hypotheek. Heb je dit niet, dan is je enige optie nog een lening. Zorg in dat geval dat je je goed oriënteert op de verschillende aanbieders, zodat je niet onnodig te veel betaalt. Geld lenen vergelijken gaat makkelijk op Geld.nl. Je vergelijkt daar het grootste aanbod leningen in een helder overzicht.

  1. The finishing touch: decoreer

Zet de puntjes op de i van je keuken renovatie door te decoreren. Wat kruidenplantjes, een mooie fruitschaal, nieuwe raambekleding. Misschien een letterbord met een leuke quote? Je keuken ziet er weer als nieuw uit, geniet ervan!