Het wassen van je kleding is niet heel moeilijk. Toch kun je niet zomaar alles bij elkaar in de wasmachine gooien. Wanneer je optimaal wilt genieten van mooie en schone kleding is het goed om te weten dat er verschillende wasprogramma’s zijn voor diverse stoffen en materialen. Geen probleem wanneer je (nog) geen idee hebt hoe je een goede was moet draaien? Er zijn namelijk heel veel tips voor het wassen van je kleding. Hieronder lees je enkele eenvoudig toe te passen tips voor kleding wassen voor beginners en pro’s.

Kleding wassen Check deze tips

Check het waslabel van je kleding

Voordat je begint met het wassen van je kleding doe je er goed aan om het waslabel van kleding te checken. Een sportshirtje of sportbroek moet bijvoorbeeld op een ander programma worden gewassen dan een wollen jas of een mooie lange mantel waar je nog jaren van wilt genieten. Controleer daarom altijd van welk materiaal de kleding gemaakt is die je wilt wassen. Was kleding van hetzelfde materiaal tegelijk en kijk direct naar de kleur. Een felrood shirt was je bijvoorbeeld niet met een witte onderbroek.

Doe gekleurde was bij elkaar en kies voor aparte wasjes voor witte was en zwarte was. Op die manier blijft je kleding het mooist! Er is zelfs speciale wasmiddel voor diverse soorten was verkrijgbaar waarmee je de kleuren origineel houdt na meerdere wasbeurten. Hoewel dit niet een must is voor je wasjes is het wel fijn om te weten dat dit soort wasmiddelen een handje helpen bij het mooi houden van je kleding.

Voor welke wastemperatuur moet ik gaan?

Bij een wasprogramma hoort het uitkiezen van de juiste wastemperatuur. Over het algemeen geldt dat je beddengoed en handdoeken op een hogere temperatuur moet wassen dan bijvoorbeeld shirtjes of wollen truien. Maar: een te hoge temperatuur is zonde van de energie en je geld en kan ervoor zorgen dat je kleding krimpt. Een te lage temperatuur zorgt er wellicht voor dat de kleding niet schoon genoeg wordt. Daarbij kunnen bacteriën in je wastrommel gaan zitten omdat de temperatuur te laag is. Draai in ieder geval eenmaal per maand een was op 60 graden of zelfs 90 graden om je wastrommel goed schoon te houden. Een schone trommel zorgt immers voor een schone was.

De meeste bovenkleding en onderkleding was je op 30 graden, tenzij het heel vies is. Dan kan het op 40 graden gewassen worden. Ook handdoeken en theedoeken die medium vies zijn mogen op 30 graden gewassen worden. Wasjes draaien op dit soort lage temperaturen is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen kiezen voor duurzaam wassen in plaats van voor wassen op hoge temperaturen. Op 40 graden was je echt vieze kleding, zoals broeken en truien met vlekken. Vieze sokken en ondergoed horen hier ook bij. Beddengoed mag natuurlijk tevens op 40 graden gewassen worden, maar wordt net iets schoner bij 60 graden.

Wasmiddel kiezen voor je wasjes

Wasmiddel kiezen voor je wasjes

Zoals we hierboven vertelden, is het slim om voor verschillende soorten wassen verschillend wasmiddel aan te schaffen. Voor zwarte kleding gebruik je speciaal wasmiddel, voor witte en katoenen kleding kies je voor wasmiddel voor witte wasjes en voor kleurrijke kleding kies je voor een wasmiddel voor bonte was. Daarnaast zijn er nog middelen verkrijgbaar voor wol en andere fijne materialen. Voor de écht grote of diepe vlekken kun je nog gaan voor een extra vlekkenverwijderaar, maar over het algemeen doet een goede was al wonderen met je vieze kleding.

Heb je eenmaal het juiste middel voor je wasje te pakken dan moet je nog weten hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat je kleding niet goed schoon wordt en te veel wasmiddel kan je kleding minder mooi maken. Op de verpakking van je wasmiddel staat altijd precies hoeveel je nodig hebt voor hoeveel kilo was. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met een ‘volle’ wastrommel van ongeveer vier tot vijf kilo was. Op basis daarvan beslis je eenvoudig hoeveel middel je bij je was moet doen.

Overige basistips voor het wassen van kleding

Met bovenstaande tips kun je al flink vooruit. Er zijn nog enkele andere basistips die je op kunt volgen om helemaal perfect aan de slag te gaan met het wassen van je kleding:

  • Keer je kleding binnenstebuiten wanneer je het gaat wassen. Op die manier beschadigt de kleding minder snel en blijft het langer mooi.
  • Controleer alle zakken van kleding. Een lippenstift of een snoepje kan je was al een hele andere kleur geven.
  • Let op de maximale inhoud van je wasmachine en ga daar nooit overheen. Zo wordt je was écht goed schoon.
  • Gebruik bij het wassen van een jas tennisballen, die helpen!
  • Gebruik een waszak voor sokken en ondergoed. Op die manier voorkom je dat sokken kwijtraken. Op de een of andere manier heeft iedereen wel eens te maken gehad met het mysterie dat sokken verdwijnen na een wasbeurt. Met een zak is dat verleden tijd.
  • Koop meerdere wasmanden om het wassen efficiënter te laten verlopen. Ga voor een mand voor zwarte was, een mand voor witte was en een mand voor gekleurde was.
  • Haal je kleding na een was zo snel mogelijk uit de wasmachine zodat het heerlijk fris blijft ruiken.
  • Laat je kleding voor een optimaal resultaat drogen aan de lucht in plaats van aan de droger.