Heb jij vaak last van klitten in je haar? Lees dan dit artikel.

Wij hebben namelijk handige tips om klitten te voorkomen voor je verzameld.

En omdat het natuurlijk niet lukt om klitten helemaal te voorkomen, geven we je ook meteen wat tips om klitten op te lossen.

Tips Om Klitten Te Voorkomen

Niemand is blij met klitten in het haar, dus die wil je zoveel mogelijk voorkomen. De volgende tips helpen je hierbij.

1: Gebruik Een Milde Shampoo Om Klitten Te Voorkomen

Gezond en gehydrateerd haar klit minder snel. Kies daarom voor een milde shampoo die je haar niet uitdroogt. Sulfaatvrije shampoos zijn een goede keuze. Sulfaten zijn op de ingrediëntenlijst onder andere te herkennen aan de namen SLS (Sodium Lauryl Sulfate) of SLES (Sodium Laureth Sulfate).

2: Gebruik Na Het Wassen Altijd Een Haar Conditioner

Een conditioner helpt om je haar glad, zacht en glanzend te maken. Dat ziet er mooier uit, voelt fijner aan en zorgt er meteen voor dat je minder snel klitten krijgt.

Sla je conditioner daarom nooit over tijdens het douchen.

Heb je weinig tijd? Ga dan voor een leave-in conditioner.

3: Droog Je Haar Voorzichtig

Droog je haar altijd voorzichtig en wrijf nooit met je handdoek over je haar om het droog te krijgen. Je kan je haar het beste in een zachte handdoek wikkelen en dit zo’n 10 minuten laten zitten. Hierna laat je jouw lokken verder aan de lucht drogen.

Föhns kan je het beste vermijden. Wil je toch een föhn gebruiken? Breng dan altijd eerst een verzorgend product aan dat je haar beschermt tegen de hitte en kies voor de laagste stand.

4: Bescherm Je Haar Tijdens Het Slapen

Tijdens het slapen komen er vaak klitten in je haar doordat je haar over je kussen schuurt. Bescherm je haar daarom door het ’s nachts in een vlecht of knotje te dragen.

Ook een zijden of satijnen kussensloop kan helpen om je haar te beschermen tegen slijtage en klitten.

Een zijden of satijnen sjaaltje om je hoofd binden is ook een goede optie.

5: Draag Je Haar Vast Als Het Waait

Je haar los dragen terwijl het waait is een echte no go als je klitten wilt voorkomen. Draag je haar op winderige dagen daarom in een staart, knot of vlecht.

6: Borstel Je Haar Regelmatig

Borstel je haar regelmatig om erge klitten te voorkomen. Een goede routine is om je haar zowel voor het slapengaan, als bij het opstaan te borstelen.

Tips Om Klitten Op Te Lossen

Heb je toch wat klitten in je haar gekregen? Meteen woest tekeergaan met je borstel is geen goed plan. Zo maak je de klitten juist erger en bovendien beschadigt het je haar. Hoe het dan wel moet? Zo:

Stap 1: Verdeel Je Haar

Kam niet heel je bos haar in een keer, maar verdeel het in twee of vier delen. Kam of borstel je haar vervolgens per deel tot alles klitvrij is.

Stap 2: Begin Altijd Onderaan

Begin altijd aan de onderkant van je haar met borstelen en werk zo naar boven toe. Als je hoger begint, maak je de klitten onderin je haar alleen maar hardnekkiger.

Stap 3: Houd Je Haar Vast

Wil jij beschadigingen aan je haar en pijn tijdens het uitborstelen van klitten voorkomen? Houd je haar dan altijd net boven de klit vast terwijl je borstelt.

Stap 4: Gebruik Een Verzorgend Product Om Klitten Op Te Lossen

Heb je hardnekkige klitten? Doe er dan wat verzorgende spray, leave-in conditioner of serum op. Dit zorgt ervoor dat je haar gladder wordt, waardoor de klit makkelijker los komt zonder je haar te beschadigen.

Stap 5: Nat Of Droog Borstelen?

Of je jouw haar het beste nat of droog kan borstelen, hangt af van je haartype. Krullend haar kan je het beste nat borstelen. Bijvoorbeeld in de douche terwijl je conditioner inwerkt. Steil haar kan je juist beter borstelen als het droog is, omdat het anders sneller beschadigd raakt.