Feit: een koolhydraatarm dieet helpt je om snel gewicht te verliezen. Ben je echter actief en is je doel om blijvend een aantal kilo’s kwijt te raken, dan is het tijd om te stoppen met het demoniseren van koolhydraten. Je hebt ze namelijk wél nodig. Maar je moet de juiste kiezen.

Wil je afvallen? Dan moet je tegenwoordig veel van voeding weten. Het ene dieet schrapt suikers, bij het volgende tel je calorieën. Vooral over koolhydraten bestaat veel onduidelijkheid. ‘Koolhydraat’ is een verzamelnaam voor verschillende soorten suiker, vezels en zetmeel.  Koolhydraten -zowel de enkelvoudige als de complexe- komen uiteindelijk als glucose in ons bloed terecht. Glucose is de brandstof van ons lichaam en dus onmisbaar.

bessen

Enkelvoudige koolhydraten vind je onder andere in fruit, melk, honing en in sommige groenten. Ook in ijs, koek, snoep en gebak komen ze veelvuldig voor. Er is een essentieel verschil tussen de eerste en tweede groep: in de eerste groep (groenten en fruit) zitten de koolhydraten rondom vezels, vitaminen en mineralen. In de tweede groep (koek en ijs) zitten geen belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft dan ook niets aan de tweede groep. Ons lichaam neemt enkelvoudige koolhydraten snel op én breekt ze snel af. Hierdoor ervaar je vaak een hongergevoel vlak nadat je gegeten hebt en verbrand je weinig calorieën. Als je onvoldoende beweegt (en daardoor deze calorieën niet verbrandt) worden ze opgeslagen als lichaamsvet. En dat willen we niet!

Complexe koolhydraten vind je onder andere in volkorenbrood, zilvervliesrijst, havermout, groenten en aardappelen. Ze heten zo omdat de suikers bestaan uit lange, complexe ketens van moleculen. Omdat ze complex in elkaar zitten, verbruikt je lichaam meer energie (en hiermee meer calorieën) om ze om te zetten in glucose. Geen honger, maar een verzadigd gevoel!

Strijd tegen de kilo’s

Na het lezen van bovenstaand begrijp je vast waarom je snoep, gebak en frisdrank beter kunt laten staan. Doordat in groenten en fruit ook vezels, vitaminen en mineralen zitten, moet je lichaam toch moeite doen om de calorieën af te breken. Je wordt er dus niet zomaar dik van en kunt deze voedingsmiddelen gewoon opnemen in je dieet.

Veel complexe koolhydraten behoren tot de vezels; moeilijk af te breken door ons lichaam, waardoor je veel calorieën verbrandt en hiermee altijd goed zit.

Conclusie: Afvallen is geen kwestie van het schrappen van koolhydraten, maar een kwestie van het kiezen van de juiste koolhydraten.

Vind je het maken van de juiste keuzes toch nog wat lastig? Wij helpen je op weg met recepten voor ontbijt, lunch en diner.