In je leven krijg je veel te maken met feedback. Het is menselijk dat we dit soms negatief opvatten, oftewel als kritiek. Toch zit er een degelijk verschil tussen kritiek en feedback. Wij hebben deze verschillen op een rijtje gezet en tips hoe jij hiermee kunt omgaan.

Wat is opbouwende kritiek?

Wat is kritiek?

Laten we beginnen met een simpele vraag: wat betekent kritiek? Kritiek geven is het uiten van je mening over een bepaald onderwerp. Wanneer je hiermee iemand beledigt en diegene niet probeert te helpen, noemen we dit negatief kritisch zijn. Wanneer jij positief kritisch bent, neigt dit al meer naar feedback.

Omgaan met kritiek

Kritiek ontvangen is niet altijd even leuk. Probeer goed het verschil te zien tussen opbouwende kritiek, dus feedback, en negatieve kritiek. Wanneer iemand kritisch naar jou is, is het vooral belangrijk om rustig te blijven luisteren. Bedank diegene voor zijn eerlijkheid en blijf beleefd. Ook kan het vaak helpen om jouw werkproces redenen uit te leggen. Wanneer je zelf weet dat de kritiek niet terecht is, is het het beste om dit van je af te laten glijden. Vaak heeft het geen zin om in de verdediging te schieten.

Wat is feedback?

Wanneer je iemand feedback geeft, probeer je diegene te helpen. Je kijkt bijvoorbeeld kritisch naar zijn/haar werk en zegt wat jij goed vindt gaan en waar jij verbeterpunten ziet. Bij feedback geven is het belangrijk dat je niet over iemand anders oordeelt, dat is bij kritiek geven wel vaak aan de orde.

Omgaan met feedback

Feedback krijgen moet je eigenlijk zien als een cadeautje. Iemand neemt de tijd om aandachtig naar jouw werk te kijken en probeert het resultaat voor jou te maximaliseren. Door feedback te geven en te krijgen, wordt jouw product er alleen maar beter op. Houd dit dus in je achterhoofd wanneer iemand jou vertelt wat beter kan. Probeer niet meteen in de aanval modus te gaan en luister goed naar de argumenten van diegene. Wellicht dat jij een verbeterpunt nog helemaal niet op die manier hebt bekeken en eigenlijk een super goed plan is.

Feedback vragen

Feedback wordt soms ervaren als iets engs of spannend. Dit omdat mensen al gauw denken dat ze iets niet goed doen en dus hun harde werk voor niets is geweest. Probeer dit niet zo te zien en vraag juist feedback aan je collega’s/klasgenoten.

Zelfverzekerd

Vraag bijvoorbeeld feedback op het punt wanneer jij 100 procent achter jouw werk staat. Het idee is van A tot Z uitgewerkt en je hebt het doel duidelijk voor ogen. Dat het nog maar een globaal idee is, is helemaal niet erg. Wanneer jij je werk goed kunt verantwoorden, kunnen feedback-gevers zich meer inleven.

Doe wat met feedback

Bij het vragen van feedback kan het voorkomen dat je gekwetst wordt. Bereid je hier alvast op voor. Ook al heeft iemand niet de intentie om dit te doen, kan dit wel zo voor jou overkomen. Probeer de baas over je gevoelens te zijn en wordt vooral niet onzeker. Mensen geven jouw feedback omdat ze jou willen helpen en deze aandachtspuntjes komen niet zomaar ergens vandaan. Kijk daarom altijd kritisch, in een positieve zin, naar je eigen werk en verwerk feedback van anderen erin.