Als er iets vervelend is, zijn dat wel gevoelige tanden. Bij de minste hap schiet een scherpe pijn door je tanden en dan hebben we het nog geeneens over een ijsje of een appel. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van gevoelige tanden en hoe kom je daar vanaf? Wij hebben het voor jou op een rij gezet.

Gevoelige tanden oorzaak

#1 Teruggetrokken tandvlees

Ongeveer de helft van alle Nederlands heeft wel is te maken met pijnlijke tanden en gevoelig tandvlees. Wees dus niet meteen bang dat er iets ernstigs aan de hand is. Wanneer je last hebt van gevoelige tanden, kan dat ook weer worden opgelost.

Zeer gevoelige tanden kunnen worden veroorzaakt door teruggetrokken tandvlees. Dit kan te maken hebben met ouderdom of de manier waarop jij je tanden poetst. Als jouw tandvlees zich terugtrekt, komt er een stukje gevoelig tandhals bloot te liggen. Normaliter wordt dit beschermt onder jouw tandvlees maar als dat niet meer het geval is, kan je het makkelijk wegpoetsen. Het gevolg? Gevoelige tanden. Heb hiermee geduld want je tandvlees trekt vanzelf weer naar beneden. Ook kan het helpen om je tanden beter te poetsen of een andere poets techniek aan te leren.

#2 Whitening producten

Wat te doen tegen gevoelige tanden? Vermijd whitening producten. Deze producten bevatten vaak bleekmiddelen en peroxide. Dit tast op den duur je glazuurlaag aan waardoor je tanden pijnlijk aanvoelen. Wanneer je stopt met het gebruik van deze producten, zal de pijn ook afnemen. Toch lopen we het liefst allemaal met een witte glimlach rond dus adviseer jouw tandarts voor een goede professionele tandpasta.

#3 Frisdrank

Heb je plotseling last van gevoelige tanden? Wat je drinkt kan daar alles mee te maken hebben. Frisdrank bevat een hoge zuurgraad wat je glazuurlaag verslechterd. Hetzelfde geld voor sportdranken. Het beste kan je kiezen voor een glas water, thee of melk. Het liefst zonder suiker. Deze dranken zijn niet heel agressief voor je tanden.

#4 Tandenknarsen

Waarschijnlijk maak jij je er ook schuldig aan maar heb je het vaak geeneens door: tandenknarsen. Door continue je tanden op elkaar te klemmen, creëer je gevoelige kiezen. Wanneer dit af en toe gebeurt kan dit niet zoveel kwaad maar in ernstige gevallen doet het niet veel goeds voor je gebit. Je glazuur slijt hierdoor erg snel af waardoor de zenuwen in de tanden kwetsbaar worden, auw! Oorzaken van tandenknarsen kunnen onder andere stres, alcohol of roken zijn. Vraag voor de zekerheid je tandarts om advies, zij kunnen je wellicht een bitje aanraden waarmee het knarsen vermindert.

#5 Verkeerde manier van poetsen

Pijnlijke tanden kunnen worden veroorzaakt door de manier waarop jij poetst. Zo is het niet optimaal voor je gebit om te hard te poetsen. Hierdoor trekt je tandvlees eerder naar boven of het tast je glazuurlaag aan. Ook is je gebit te vaak spoelen met mondwater niet goed. De meeste mondwaters bevatten verschillende soorten zuren, kies daarom voor een zo neutraal mogelijk product.

Weet jij je geen raad met je gevoelige tanden? Ga dan langs bij jouw tandarts voor advies.