We hebben allemaal wel eens zo’n periode dat we last hebben van wat haaruitval. De een helaas wat meer dan de ander. Er zijn dan ook een heleboel oorzaken voor haaruitval en gelukkig zijn er ook veel tips om het tegen te gaan. Lees hieronder verder!

Oorzaken

Te veel roken en stressvolle situaties kunnen oorzaken zijn van haaruitval. Haaruitval is iets heel natuurlijks en je hoeft je er dan ook niet zorgen over te maken. Je haar groeit namelijk in drie fasen. Allereerst heb je de groeifase, hierbij groeit de haar en dit duurt zo’n drie jaar. Daarna krijg je de overgangsfase. In deze fase groeit de haar niet meer en komt het wat losser in het haarzakje te zitten. Tot slot krijg je de rustfase, hierbij vallen af en toe wat haren uit. Op een dag verliest een mens gemiddeld zo’n 50 tot 100 haren. Als je dan opeens meer haren per dag verliest gaat dat opvallen en wil je er het liefst zo snel mogelijk iets tegen doen.

Haaruitval door stres

Dat er meer haren uitvallen bij een stressvolle situatie is helemaal niet gek. Stres zorgt ervoor dat een groot deel van je haren in dezelfde groeifase komt. Hierdoor komen er meer haren in de rustfase dan normaal en valt het eerder uit. Je ziet ook vaak dat moeders in het eerste half jaar na de bevalling ontzettende last hebben van haaruitval. Dat komt omdat dit nogal veel stres met zich mee brengt.

Shampoo met cafeïne

Bij de drogisten en apotheken zijn er shampoos te verkrijgen die haaruitval tegen gaan. Het stofje wat hierin wonderen doet is cafeïne. De cafeïne zorgt dat de haarwortels langer meegaan en dat je haren ook sterker worden. Hierdoor valt het minder snel uit. De gouden tip hierbij is wel dat je de shampoo regelmatig moet gebruiken.

Gebruik een goede borstel

Je haar is erg kwetsbaar als het nat is, probeer dan ook om altijd je haren te borstelen als het droog is. Hierdoor breken de haarwortels minder snel af. Gebruik in plaats van een borstel met plastic pinnen een borstel met echte haren. Door echte haren schuur jij je hoofdhuid niet kapot en blijven de haarwortels in betere conditie. Een plastic borstel zorgt er juist voor dat je haar sneller statisch wordt en is er een grote kans op beschadiging van het haar.

Neem extra vitamine

Vitamine B, C en zink dragen bij aan een goede conditie van jouw haar. Vitamine B zorgt er zelfs voor dat jouw beschadigde haar herstelt wordt en het weer een boost krijgt. De vitamines zitten voornamelijk in vlees, vis en zuivel. Daarnaast zijn er bij de drogisten ook tabletten te verkrijgen waarin de nodige vitamines zitten.

Neem contact op met je huisarts als je er niet helemaal zeker van bent of de hoeveelheid haaruitval wel gewoonlijk is.