De dagen worden weer langer wat betekent dat de lente en weer aan zit te komen. Dat is ook al wel te zien als je naar buiten kijkt: overal komen er al bloemen naar boven en de bladeren van de bomen beginnen ook weer groen te worden. Heerlijk voor de mensen die niet kunnen wachten op de lente, alleen niet als je hooikoorts hebt. Dus speciaal voor degene met hooikoorts hebben wij deze 10 tips!

1. Vaseline

Als je last hebt van hooikoorts, kan het helpen om wat crème of vaseline rond je neus aan te brengen op het moment dat je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid namelijk tegen directe prikkeling van de pollen.

2. Zonnebril

Draag een zonnebril op momenten dat je buiten bent. Ook als de zon even wat minder schijnt. Het beste kan je dan een zonnebril dragen die goed om je ogen heen sluit. Dit beschermt je ogen namelijk tegen stuifmeel.

3. Handen wassen

Dit is misschien iets wat je snel vergeet, maar je handen kunnen ook stuifmeel aangeraakt hebben. Was daarom regelmatig je handen om te voorkomen dat je stuifmeel met je meedraagt op je handen.

4. Verzorging

Pollen gaan vrij snel in je haar zitten, waardoor die dus ook op je hoofdkussen terecht kunnen komen. Was daarom wat vaker je haar en borstel het voordat je gaat slapen.

5. Vochtig washandje

Als je jeuk hebt aan je ogen, ga je eigenlijk automatisch wrijven. Maar probeer dit juist niet te doen! Wrijven kan namelijk voor ontstekingen en irritaties zorgen. Heb je toch last van erg geïrriteerde ogen? Leg dan een vochtig washandje op je ogen of spoel je ogen met koud water. Mocht dit niet helpen, kun je er ook altijd nog voor kiezen om je ogen te druppelen. Dit zorgt ook voor verlichting van de irritatie.

lente

6. Vermijd prikkelende stoffen

Tabaksrook, pas geverfde muren en huisstof verergeren hooikoortsklachten. Probeer deze dus te vermijden als dat kan. Ook contact met prikkelende stoffen als chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten zorgen voor meer klachten. Probeer deze dus ook te vermijden.

7. Theelepel honing

Deze tip is al heel oud. Er werd vroeger namelijk gezegd dat als je elke dag een theelepel honing in je thee deed, je zou wennen aan de pollen. In honing zit namelijk over het algemeen een kleine hoeveelheid pollen. Pas hier alleen wel mee op als je er erg gevoelig voor bent! Dan kan honing namelijk juist een hooikoorts aanval uitlokken.

8. Zoen veel

Je denkt waarschijnlijk nu van ‘wat heeft dit er mee te maken?’ maar volgens Japans onderzoek is een tijdje zoenen met je lover een goede manier om hooikoortsklachten te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine na een halfuur zoenen aanzienlijk afneemt in het lichaam. En histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen. Dus als je dit kan verminderen door te zoenen is het niet vervelend toch?

9. Medical taping

Dit is nog een vrij nieuwe behandeling die je bij de fysiotherapeut kan laten doen. De fysiotherapeut plakt dan op een speciale manier een soort tape op de schouders en rug waardoor bij heel veel mensen de hooikoortsklachten sterk verminderen. Zeker het proberen waard dus!

10. Koriandersap

Deze tip komt van oma. Door koriandersap te drinken, zou je namelijk meteen verlichting voelen. Hoe je het moet doen: neem een paar takjes verse koriander, stop deze in een blender met water en drink het meteen op. Mocht je geen blender hebben, gebruik dan een vijzel. De takjes koriander kan je het beste in de vriezer leggen.

Welke tips werken voor jou heel goed?