Trillende handen, we hebben er allemaal wel eens last van en het kan best vervelend zijn. Je kunt je er onzeker door gaan voelen of in ergere gevallen heeft het zelfs invloed op je dagelijks leven. Maar wat is er te doen tegen trillende handen? Wij hebben de beste tips voor jou op een rij gezet!

Wat te doen tegen trillende handen?

Oorzaak

Wist jij al dat meer dan de helft van de bevolking regelmatig last heeft van trillende handen? Het is dus absoluut niet iets om je voor te schamen! In de meeste gevallen zijn bevende handen iets heel normaals en dus ook niet schadelijk voor je gezondheid. De grootste boosdoeners bij trillende handen, zijn medicatie of stress. Ook is het vaak al genetisch bepaald hoeveel last jij ervan hebt. Ben jij wat nerveuzer aangelegd? Dan zal jij eerder te maken hebben met trillende handen.

Ontspan

We hadden het er net al over dat de grootste oorzaak bij trillende handen stress is. Je moet een toets maken, je hebt een sollicitatiegesprek of je gaat voor het eerst eten bij je schoonouders… Dit zijn allemaal spannende factoren die voor trillende handen kunnen zorgen. Het belangrijkste is om in zo’n situatie te ontspannen. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan en daarom is het belangrijk om jezelf daarin te trainen. Let op je ademhaling, ga mediteren, doe yoga oefeningen of lees een boek. Zodra jij weet waar je rustig van wordt, kan je dit op allerlei momenten toepassen.

Vitamine B12 tekort

Wanneer jouw handen trillen kan dat een teken zijn dat je een vitamine B12 tekort hebt. Deze vitamine is belangrijk voor het zenuwstelsel en de bloedaanmaak. Met een vitamine B tekort, kan jouw zenuwstelsel niet goed functioneren wat leidt tot een trillende hand. De vitamine bevindt zich in vlees, vis, eieren en melkproducten. Dat wordt dus goed op je voeding letten 😉.

Drink minder cafeïne en alcohol

Vaak drinken we de hele dag door cafeïne om meer energie te krijgen alleen doet dit niet veel goeds voor je lichaam. Cafeïne zorgt voor een vaatvernauwend effect, net als bij nicotine, en hierdoor wordt het lastiger voor het hart om het bloed goed te laten pompen. Dit zorgt voor een hoge bloeddruk, met als gevolg trillende vingers en handen. Probeer daarom eens decafé koffie uit! Grote kans dat je er in het begin aan moet wennen maar het is een stuk beter voor je lichaam. Zeg maar dag tegen die trillende handen! Hetzelfde geldt voor alcohol. Overmatig gebruik hiervan heeft geen positief effect op je zenuwstelsel, wat ook weer de oorzaak is voor trillende handen.

Lage bloedsuiker

Trillende handen komen voor bij een gebrek aan suiker. Wanneer je bloedsuiker te laag is, schiet je lichaam in de stress en hierbij komt adrenaline vrij. Dit zorgt ervoor dat jouw handen gaan trillen. Ben je bijvoorbeeld zenuwachtig voor een toets en kan je daardoor geen hap door je keel krijgen? Neem dan altijd een rolletje druivensuikers mee in je tas. Als je aanvoelt dat jouw lichaam suikers nodig heeft, kan je hier eentje voor innemen.

Denk er niet teveel aan

Als je van tevoren al bang bent dat je handen gaan trillen, gebeurt dat 9 van de 10 keer ook. Sta er niet teveel bij stil en vergeet die handen! Jij bent de baas over je eigen lichaam en jij bepaalt de controle. Om je aandacht van je handen weg te nemen is het belangrijk om aan totaal iets anders te denken. Een van de belangrijkste tips bij trillende handen: wees niet bang dat andere mensen raar opkijken van jouw trillende handen en schaam je er niet voor. Ooit van iemand gehoord dat hij/zij nog nooit bevende handen heeft gehad?

Trillende handen kunnen ook worden veroorzaakt door ziekte. Belemmeren de trillende handen jou in je dagelijkse bezigheden? Ga dan langs je huisarts, zij kunnen je hierbij helpen.