Nog een reisje op de planning staan? En krijg je spontaan buikpijn en stress bij de gedachte dat je het vliegtuig in moet stappen. Vliegangst kan heel vervelend zijn en daarbij kan de voorpret naar je vakantie flink verpesten. Met deze 6 tips durf jij weer het vliegtuig in te stappen.

 1. Bij twijfel toch gaan

  Veel mensen met vliegangst worden al angstig en gestrest bij de gedachte dat ze gaan vliegen. Ze beginnen te twijfelen en soms wordt er zelfs aan gedacht om te reis te annuleren. Twijfelen creëert meer onzekerheid en meer onzekerheid creëert meer angst. Als je het vliegen totaal gaat vermijden dan is de kans groot dat je nooit meer het vliegtuig in durft te stappen. Het advies is om bij twijfel toch gewoon te gaan, denk er niet teveel over na en laat het over je heen komen.

 2. Te spannend? Houd je ogen en oren dicht.

  Het opstijgen kan een spannend en angstig moment zijn. Het is een goed idee om tijdens het opstijgen en landen je oren en ogen dicht te houden. Zo merk je niet wat er om je heen gebeurt en is dat nare moment zo voorbij. Na het opstijgen kan je je ontspannen, als of je in de bus of trein zit. Nou ja, soort van.

 3. Probeer te ontspannen

  Bij angst hoort spanning en dat betekent dat je een gespannen houding zult aannemen. Door zo’n gespannen houding aan te nemen, blijft je angst aanhouden en zo maak je het jezelf niet makkelijker. Probeer te ontspannen, bestel wat te drinken of blader door een tijdschrift. Ontspanningsoefeningen kunnen ook zeker helpen tijdens een lange vlucht.

  Uitzicht vliegtuig

 4. Geen alcohol of koffie

  Vermijd het gebruik van alcohol en koffie. Dit kan namelijk veroorzaken dat je alles nog sterker voelt. Je angstgevoelens worden sterker waardoor je hartkloppingen krijgt, je begint te zweten en te trillen, en dat is het laatste wat je wilt. Hou het daarom lekker bij water of fris.

 5. Praat met iemand en zorg voor afleiding

  Ga een gesprek aan met de buurman of buurvrouw die naast je zit. Het leidt je af en je denkt niet continu aan de vlucht. Je angst zal afnemen en voor je het weet is de vlucht alweer voorbij. Hallo zon, zwembad en cocktails!

 6. Happy thoughts!

  Je bent eindelijk op vakantie, na al die maanden aftellen. Geniet van het uitzicht en maak een lijstje met wat je allemaal wilt gaan doen. Geniet van je welverdiende vakantie.