Een lening aanvragen lijkt tegenwoordig zo gemakkelijk te zijn. Er zijn genoeg kleine en grote banken die leenvormen aanbieden. Het tegendeel is echter waar. De afgelopen jaren zijn de regels met betrekking tot lenen namelijk veel strenger geworden. Grote kans dat je twee jaar geleden meer kon lenen dan nu het geval is. Dit is nodig om mensen tegen zichzelf te beschermen en schulden te voorkomen, maar leuk is anders. Zeker omdat dit een aanvraag ook heel lastig maakt. Je moet zoveel stukken inleveren dat het je misschien zelfs duizelt.

Wil jij binnenkort ook een lening aanvragen? Maar heb je geen idee wat je allemaal moet inleveren of waar je aan moet denken? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rijtje om je alvast een beetje op weg te helpen.

Welke documenten moet je inleveren?

Bij het aanvragen van een lening moet je verschillende documenten inleveren. Deze zijn nodig zodat de kredietverstrekker kan beoordelen hoeveel je maximaal kunt lenen. Het verschilt per lening en kredietverstrekker welke documenten hiervoor nodig zijn. Meestal gaat het hierbij om een kopie van de legitimatie, een bankafschrift van één of twee maanden en een kopie van de loonstrook.

Deze documenten moeten een duidelijk beeld geven van jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Op basis daarvan wordt berekend wat je eventueel maandelijks zou kunnen missen om gewoon nog comfortabel te kunnen leven. Deze regels zijn in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen een te hoge lening afsluiten die ze vervolgens niet terug kunnen betalen.

Zorg ervoor dat je deze documenten direct compleet inlevert. Op die manier voorkom je vertraging in het aanvraagproces en kan je zo snel mogelijk aan de slag om het geld ook daadwerkelijk op je rekening te ontvangen. Wel zo handig als je dit snel nodig hebt. Zodra alle stukken binnen zijn en er tot een overeenstemming is gekomen, zal het geld meestal binnen een week in handen zijn.

Kun je meerdere offertes aanvragen

Kun je meerdere offertes aanvragen?

Lukt het je niet om een keuze te maken uit de verschillende kredietverstrekkers? Dan is het een goed idee om meerdere offertes op te vragen. Op die manier kun je goed vergelijken en weet je zeker dat je de voordeligste beslissing maakt. Het is dus niet alleen mogelijk, maar ook nog eens heel erg verstandig.

Hoeveel kan ik lenen?

Waarschijnlijk vraag je jezelf af hoeveel je eigenlijk zou kunnen lenen. Je zou zelf hier ook al een kleine berekening voor kunnen doen. Om te berekenen wat mogelijk zou zijn. Zet hierbij al je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje. Wat blijft er over? Dit is het bedrag wat je eventueel zou kunnen sparen of kan gebruiken voor het aflossen van een lening.

Echte zekerheid heb je natuurlijk als de kredietverstrekker naar je financiën heeft gekeken, maar zo krijg je wel alvast een aardig beeld van de verschillende mogelijkheden. Wel is het verstandig om niet direct voor de maximale lening te kiezen. Wees je ervan bewust dat dit minder financiële ademruimte geeft. Indien mogelijk is het daarom beter om minder te lenen.