Wil jij jarenlang van je leren jas genieten? Onderhoud hem dan goed. Hoe? Wij vertellen het je in dit artikel. Lees snel verder voor onze 5 tips om je leren jas te behandelen.

Leren Jas Reinigen

Tip 1: Kijk Op Het Label

Wil je jouw leren jas behandelen? Controleer dan voordat je hiermee begint altijd het label. Soms staan hier speciale instructies op.

Houd in ieder geval altijd de maximale wastemperatuur aan die op het label wordt aangegeven.

Tip 2: Gebruik Waterafstotende Spray

Om vlekken in je leren jas te voorkomen, is een vlek- en waterafstotende spray ideaal. Deze spray zorgt er ook meteen voor dat het leer mooi en soepel blijft. Spuit je jas hier daarom grondig mee in en laat de jas vervolgens een paar uur drogen.

Tip 3: Vlekken Verwijderen Van Je Leren Jas

Voor de meeste vlekken heb je enkel een schoonmaakdoekje en wat water nodig. Maak een vaatdoekje nat, wring het goed uit en wrijf over de vlek. Als je wilt, kan je hiervoor ook een babydoekje gebruiken.

Heb je last van hardnekkige vlekken? Dan kan je hier een speciale leerreiniger voor gebruiken. Een andere optie is om de vlek op je leren jas te behandelen met olie en azijn. Dit doe je zo:

  • Dip een zacht schoonmaakdoekje in olijfolie of zonnebloemolie;
  • Boen de vlek hiermee;
  • Pak een nieuw schoonmaakdoekje en dip dit in wat witte azijn;
  • Wrijf de plek hiermee in en laat drogen;
  • Om het leer te verzorgen, kan je de plek hierna insmeren met een mengsel van olie en azijn in gelijke delen;
  • Spuit de plek hierna opnieuw in met vlek- en waterafstotende spray.

4: Je Leren Jas Wassen

Om je leren jas mooi te houden, kan je hem beter niet te vaak wassen. Maar soms ontkom je er niet aan. Je kunt je leren jas gewoon thuis wassen, met de hand of in de wasmachine. Bij beide is het belangrijk om een milde zeep te gebruiken.

Voor de handwas vul je een teiltje met lauwwarm water en een paar druppels babyshampoo. Laat de jas een kwartiertje weken en boen daarna zachtjes op eventuele vlekken.

Spoel de jas vervolgens uit met lauwwarm water.

Wil je jouw leren jas in de wasmachine doen? Doe de jas dan binnenstebuiten en doe de rits dicht. Zo voorkom je dat de rits het leer beschadigt.

Gebruik niet meer dan twee eetlepels mild wasmiddel en kies voor een wasprogramma voor de fijne was of wol.

Stel de temperatuur in op koud of op de temperatuur die op het label in de jas staat aangegeven.

Tip 5: Een Leren Jas Drogen

Doe je leren kleding nooit in de droger. Hang de jas in plaats daarvan aan een kledinghanger te drogen in een goed geventileerde ruimte. Rek het jasje eventueel wat op. Het leer kan na het wassen namelijk wat gekrompen zijn.

Na het drogen, is het verstandig om je leren jas opnieuw te behandelen met vlek- en waterafstotende spray.