We horen maar al te graag dat een stukje chocolade gezond is en dat je langer leeft wanneer je af en toe een wijntje drinkt. Maar zoete broodjes worden niet gebakken. Geen alcohol is nog altijd beter dan een beetje alcohol. Zeker wanneer je traint om beter te presteren kun je de drankjes écht beter laten staan. Maar er is ook goed nieuws: wanneer je toch graag borrelt, beschermt regelmatig sporten je in ieder geval tegen allerlei ernstige drank-gerelateerde kwalen.

Uit (tien jaar durend!) onderzoek voor de Brititsh Journal of Sports Medicine is gebleken dat alcohol het meest negatieve effect heeft op personen die weinig bewegen. Het onderzoek is gedaan onder meer dan 36.000 mannen en vrouwen in Engeland & Schotland.
Mensen die graag een borrel drinken en daarnaast regelmatig sporten hebben aanzienlijk minder kans om te overlijden aan drank-gerelateerde ziektes. Personen die niet bewegen behoren tot de risicogroep om vroegtijdig te overlijden.

Sporten blijkt vooral een positief effect te hebben als het gaat om kanker. Het is bekend dat alcohol een rol speelt in het ontstaan van kanker. Wanneer je veel sport blijkt dit risico veel kleiner te worden. Hoe dat precies kan is nog niet bekend. Wel zijn er aanwijzingen gevonden over hoe het kan. Alcohol heeft een nadelig effect op je immuunsysteem en kan ontstekingen veroorzaken. Sporten doet het tegenovergestelde, waardoor de nadelige effecten van alcohol worden opgeheven.

Ondanks het feit dat regelmatig bewegen naast drinken de kans op ziekte verkleind, wordt een maximum van 8 drankjes voor dames en 12 voor heren aanbevolen. Want onthoudt; hoeveel je ook sport, geen alcohol blijft nog steeds beter dan een beetje alcohol.