praten met je partner over bijvoorbeeld je gevoelens kan soms nog best een dingetje zijn. Misschien heb jij het idee dat hij jou niet begrijpt, niet steunt of niet luistert. Wil jij beter communiceren met je partner? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om de communicatie makkelijker te maken.

Effectief communiceren tips

Waar ligt het probleem?

Bedenk eerst bij jezelf waarom het communiceren met je partner slecht gaat. Loopt een gesprek al snel uit op een ruzie? Vinden jullie het lastig om je eigen fouten toe te geven? Of heb je het gevoel dat jij niet gehoord wordt? Wanneer je het probleem duidelijk voor ogen hebt, kan je makkelijker aan een oplossing werken en zal de communicatie in je relatie verbeteren.

Zeg wat je dwars zit

Communiceren met je partner begint bij het uitspreken van je irritaties of iets wat je dwars zit. Wanneer je dit niet doet, is hij zich er niet van bewust dat hij iets fout doet en zou hij er ook mee door blijven gaan. Door het voor je te houden gaat het irritatie gevoel groeien en is het een kwestie van tijd voordat de bom barst. Wees dit moment voor en probeer op een rustige manier te zeggen wat je dwars zit.

Val hem niet aan

Voor goede verbale communicatie zijn er ontzettend veel tips. Een van de belangrijkste is om hem niet aan te vallen. Vind jij iets vervelend hoe hij iets aanpakt? Leg dan op een volwassen manier uit waarom jij dit niet prettig vindt. Dit werkt veel beter dan hem een opdracht op te leggen zoals “ik wil niet meer dat jij de kroeg ingaat”. Jouw partner voelt zich op deze manier ingesloten en dat kan best beknellend voelen. Rustig praten met partner en je behoeftes uitspreken is dan ook de key van een goed gesprek.

Luister goed naar de ander

Beter communiceren in je relatie begint bij goed luisteren naar de ander. Alleen kan dat soms nog best lastig zijn omdat jullie allebei misschien wel iets anders voor ogen hebben. Toch is elkaar laten uitpraten en goed luisteren erg belangrijk. Wees in je hoofd niet al bezig met wat jij op zijn uitspraak gaat antwoorden maar luister goed naar wat hij nou eigenlijk probeert te zeggen. Wellicht komt hierdoor wel naar voren dat jullie elkaar verkeerd begrijpen en er sprake is van miscommunicatie.

Spreek je gevoelens uit

Hoewel het best lastig kan zijn om je gevoelens op tafel te leggen, is dit wel de gouden tip om te leren communiceren met je partner. Jezelf kwetsbaar opstellen is juist iets goeds en hierdoor kan jouw partner zich sneller in je verplaatsen. Baseer je behoeftes dan ook op je gevoel in plaats van dat je verwijten gaat maken. Wanneer je verwijten maakt, wordt het al snel een heen en weer gekibbel zonder vooruitgang. Zeg bijvoorbeeld eerder “doordat we elkaar minder zien de laatste tijd, voel ik me best eenzaam” in plaats van “je hebt voor iedereen tijd, behalve voor mij”. Vertel je partner hoe jij er vanuit jouw perspectief naar kijkt. Misschien zie jij een situatie wel heel anders dan dat hij dat ziet of bedoeld.

Toon begrip voor de ander

Niet kunnen praten met partner heeft misschien wel een goede reden. Wellicht dat hij praten over z’n gevoelens altijd al lastig heeft gevonden of het kan zijn dat er iets in het verleden is gebeurd wat het communiceren verslechterd. Probeer een gesprek met je partner aan te gaan waarin jij uitlegt dat jij praten over je gevoelens ook best eng vindt maar dat het wel erg belangrijk is. Luister goed naar hem en toon begrip. Goede communicatie in een relatie is een investering voor de toekomst.

Duidelijk en effectief communiceren gaat jullie absoluut lukken door deze tips, succes!