Hoewel de vrouwen in tampon en maandverband commercials ons anders doen geloven, is ongesteld zijn niet altijd een feestje wat je viert. Als vrouw weet je gewoon dat deze periode van de maand alles behalve comfortabel is. Wij nemen je mee in de wondere wereld van de menstruatie en delen graag wat feiten met je die iedereen zou moeten weten.

1. De gemiddelde vrouw wordt 38 jaar ongesteld

Ja, laat dit maar even goed tot je doordringen. 38 jaar, of wel bijna 4 decennia worden we in ons leven ongesteld. De meeste meisje menstrueren rond hun twaalfde voor het eerst. De menstruatie stopt gemiddeld rond het vijftigste levensjaar.

2. Mannen merken wanneer de eisprong plaatsvindt

Onderzoek toont aan dat mannen de geur van vrouwen aantrekkelijker vinden tijdens de ovulatie. Ook blijkt dat ze de dance moves van vrouwen meer waarderen tijdens de eisprong. Ben je nog vrijgezel? Het beste tijdstip om een leuke man aan de haak te slaan is dus twee weken na de menstruatie.

3. Heftige menstruatie kan het signaal zijn voor een medische aandoening

Endometriose is een pijnlijke aandoening die gepaard gaat met onder andere ernstige krampen en chronische rugpijn. In sommige gevallen lijdt het zelfs tot onvruchtbaarheid. Wanneer je je zorgen maakt over de heftigheid van je menstruatie kun je contact opnemen met de huisarts. Endometriose kan goed behandeld worden met hormonale therapie of indien nodig met een operatie.

4. Het tegelijk ongesteld zijn met andere vrouwen in je omgeving is een mythe

Vaak hoor je dat vrouwen die zich veel in dezelfde omgeving bevinden tegelijk ongesteld worden. Er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar, wat aantoont dat vrouwen dezelfde menstruatiecyclus krijgen wanneer ze veel met elkaar omgaan. Laten we het er dan ook maar op houden dat het toeval betreft. Maar wel een fijn toeval; we kunnen nu gezamenlijk toegeven aan onze eetbuien.

5. PMS bestaat echt

Naast alle cliché’s over hoofdpijn en buikpijn tijdens de menstruatie, kan het écht zo zijn dat een vrouw ook last heeft van haar darmen, slecht slaapt en te kampen krijgt met een veranderende hormoonhuishouding. De symptomen kunnen zo heftig zijn dat je jezelf echt heel onprettig en oncomfortabel voelt. PMS is een serieus ding!

6. Het weer heeft effect op de menstruatie

Zon schijnt van invloed te zijn op hoe heftig je ongesteld bent. Wanneer een vrouw blootgesteld wordt aan veel zonlicht tijdens de periode voor de menstruatie, bestaat de kans dat de ongesteldheid korter is en er minder bloed verloren wordt.

7. De menstruatie uitstellen (of zelfs een keer bewust overslaan) heeft geen effect op de gezondheid

Veel vrouwen leven met het idee dat ze iedere maand ongesteld moeten worden. Ze denken dat het niet goed is om een maand later of helemaal niet te menstrueren. Dit is een fabel. Voor iedereen die niet bewust zwanger wil raken is het geen enkel probleem om de pil eens een maand -of langer- door te slikken. Professor Alyssa Dweck zegt hierover: There’s no medical reason why a woman has to menstruate every month. And there is nothing wrong with tweaking the system if bleeding is difficult for women.

8. De kosten van 4 decennia lang menstrueren bedragen ongeveer € 10.000

Laat ook dit maar eens even op je inwerken! Menstrueren kost duizenden euro’s aan tampons, maandverband, nieuw ondergoed en medicijnen.

9. Stress en extreme gewichtsverandering kunnen zorgen voor een onregelmatige cyclus

Wanneer je gewicht schommelt of wanneer je onder stress gebukt gaat kan je menstruatiecyclus hieronder lijden. Het kan gebeuren dat je niet meer regelmatig ongesteld wordt. Als dit zich voordoet kun je voor de zekerheid een check up bij de huisarts laten doen. Waarschijnlijk komt alles vanzelf weer goed.

10. Wanneer je ongesteld bent is je libido hoger

Je beeldt het je niet in: tijdens deze periode van de maand heb je extra veel zin. Gedurende de menstruatie heb je minder progesteron -een hormoon wat je libido verlaagt- in je lichaam. Een logisch gevolg dus.

11. Tamponziekte ligt op de loer

Het toxische shock syndroom ligt op de loer als je ongesteld bent. Het komt gelukkig niet heel vaak voor, maar is zeker gevaarlijk. Wanneer bacteriën zich plotseling vermenigvuldigen, kun je hier ernstig ziek van worden. Om dit te voorkomen is het van groot belang om je tampon op tijd / zeer regelmatig te verwisselen. Lees de instructies die bij jouw tampons gevoegd zijn goed door, houd je aan de regels en zorg ervoor dat je eventuele signalen tijdig herkent.

12. Ongesteld zijn maakt vrouwen niet zwak

Deze periode van de maand maakt vrouwen niet zwak, irrationeel of gek. Ongesteldheid is geen verklaring voor gedrag, het is gewoon een proces.