Iedereen heeft wel littekens, omdat ze bijvoorbeeld vroeger van de fiets zijn gevallen of omdat ze een operatie hebben ondergaan. Die littekens die daardoor ontstaan, zijn vaak opvallend (vooral in het begin). Omdat wij ons kunnen voorstellen dat jij deze lelijke plekjes graag minder zichtbaar wil maken, komen wij met EHBL: eerste hulp bij littekens. Lees snel verder als jij wil weten hoe je je littekens kan vervagen!

1. Masseren

Koop een goede olie en smeer dit iedere ochtend en avond op je litteken. Masseer de olie goed in. Door te masseren, wordt de bloedtoevoer gestimuleerd waardoor de huid wordt aangezet tot celvernieuwing. Als je dit op lange termijn blijft doen, zul je na een paar weken merken dat je litteken een stuk minder dik en aanwezig is.

Let er wel op dat je pas begint met masseren als de wond volledig geheeld is! Als je dit niet doet, bestaat de kans dat de wond weer open gaat.

2. Smeren

Littekens zijn eigenlijk nieuwe en verdikte huid waardoor het automatisch stugger aanvoelt. Doordat het in het begin nog heel ruw en pijnlijk aan kan voelen, zou je er twee keer daags een goede crème op kunnen smeren waardoor je huid gaat hydrateren. Hierdoor wordt je litteken soepeler en zal het ook minder pijnlijk aanvoelen. Dit zou je ook in combinatie met bovenstaande tip kunnen doen.

litteken masseren

3. Scrubben

Heb je veel littekens door acne? Dan helpt het goed om deze littekens te scrubben. Scrub het een paar keer per week maar doe dit wel zachtjes. Anders beschadig je het litteken juist. Gebruik een milde scrub die goed is voor je huid of maak zelf een scrub.

4. Citroen

Dit zal je misschien wat raar vinden, maar citroen bevat vitamine C wat het aanmaken van nieuwe huidcellen bevordert en ook nog eens bacteriën doodt. Ook werkt citroen verhelderend, waardoor donkerkleurige littekens dus lichter worden. Wil je een nog intenser effect? Meng dan citroensap met honing en smeer dat op je litteken.

Let wel op dat je niet in de zon gaat zitten als je citroensap hebt gebruikt op je huid!

5. Zonnebrandcrème

Heb je bijvoorbeeld al je vakantie geboekt of is het erg zonnig? Zorg dan dat je voldoende zonnebrandcrème hebt, de huidcellen in je litteken hebben namelijk geen pigment en beschermen niet tegen verbranding. Littekens zijn vaak ook nog eens gevoeliger voor pijn dus je wilt absoluut niet verbranden op die plek! Kijk goed op de verpakking van de zonnebrand om te zien hoe vaak je moet smeren.

vitamine

6. Eet veel vitamine C en E

Zoals we hierboven net ook al zeiden, helpt vitamine C bij het aanmaken van nieuwe huidcellen. Deze vitamine vind je vooral in citrusvruchten maar ook in paprika, broccoli, aardbeien, bloemkool en kiwi’s. Vitamine E heeft juist een geneeskrachtige werking, wat bij een litteken natuurlijk erg nodig is! De volgende voedingsmiddelen bevatten dan ook veel van deze vitamine: amandelen, zonnebloempitten, pijnboompitten, paprika, chilipoeder, pinda’s, spinazie, oregano, basilicum en gedroogde abrikozen.

7. Siliconentherapie

Hiervoor moet je wel even langs de huisarts, maar bij siliconentherapie wordt het littekenweefsel verminderd door middel van speciale gels en pleisters.

8. Littekenvervager

Deze tip is erg makkelijk om thuis te doen. Het is namelijk gewoon een pleister die je op het litteken plakt. Deze pleister maakt gebruik van warmte, waardoor de doorbloeding verbetert en het littekenweefsel zachter wordt.

huid verzorgen

9. Specialist

Heb je nou een heel groot litteken die echt duidelijk te zien is op je lichaam? Dan kun je er mee naar een specialist in het ziekenhuis. Daar wordt het litteken dan operatief verwijderd. Ook kunnen ze door middel van bevriezing het litteken stukken minder zichtbaar maken. Hou er wel rekening mee dat dit soort behandelingen best pijnlijk zijn!

10. Plastisch chirurg

Plastisch chirurgen houden zich ook bezig met littekens en weten veel manieren hoe ze een litteken moeten behandelen. Wil je naar de plastisch chirurg? Kijk dan van tevoren wel even of die behandeling door je zorgverzekering vergoed/gedekt wordt.