Hoe zit het nou eigenlijk precies? Moeten we ons haar elke dag wassen of juist niet? Het antwoord is simpel: het is onnodig elke dag met shampoo in de weer te gaan. Sterker nog; ‘overwassen’ leidt eerder tot een droge coupe dan tot glanzende manen. Naast het feit dat je haar droger wordt, wordt het ook sneller vet. Niet te veel wassen dus. Doordat de hoofdhuid zweet (net als de rest van het lichaam), talg aanmaakt en er sprake is van dode huidcellen en bacteriën kan het wel eens voorkomen dat je haar iets minder fris ruikt.

Prangende vraag is hoe je ervoor zorgt dat je haar toch altijd lekker ruikt. Met de volgende 5 tips zit je goed!

 1. Goede shampoo

Schaf een goede shampoo aan. Goede shampoo wast je haar écht schoon, is makkelijk uit te spoelen, ruikt lekker en zorgt ervoor dat je haar goed te kammen is. Vergeet tevens het belang van de geur niet. Kokos doet het vaak goed.
Veel schuim en een goede shampoo zijn niet hetzelfde. Grote schuimvlokken betekenen meestal dat je te veel shampoo gebruikt of dat er te veel zeep- en wasactieve bestanddelen in zitten. Laat de boel altijd even goed intrekken zodat de geur na het wassen blijft hangen.

2. Conditioner

Gebruik van conditioner is belangrijk voor een goede haarverzorging. Conditioners sluiten de haarschubben en zorgen voor zacht, soepel en glanzend haar dat niet klit en lekker ruikt. Het goedje bevat vooral voedende ingrediënten zoals vitaminen, plantenextracten en reparerende bestanddelen. Kies voor een crèmespoeling die past bij jouw haartype om het beste resultaat te bereiken. Breng al kammend met je vingers voldoende conditioner aan vanaf het midden en werk richting de punten naar beneden. Zorg voor een gelijkmatige verdeling, laat ongeveer twee minuten intrekken en spoel vervolgens zorgvuldig uit.

3. Vermijd hitte

Föhn je veel? Ben je verslaafd aan de stijl- en of krultang? Pas hiermee op! De warmte van deze apparaten onttrekt niet alleen vocht uit je haar, maar neemt ook de lekkere geur sneller weg. Het is veel beter om je haar na het wassen natuurlijk te laten drogen. Voel je je toch genoodzaakt de stijltang te gebruiken, gebruik dan een goede beschermende crème. De krultang kun je overigens sowieso verbannen uit je beautyritueel. Krullen kun je namelijk gemakkelijk zonder krultang maken. Het kost niet veel tijd en is veel gezonder voor je haar.

4. Parfum

Wist je dat je -jouw favoriete- parfum veel langer ruikt wanneer je het in je haar spuit? De geur op je huid vervliegt sneller. Spuit een beetje parfum in de punten en vermijd de hoofdhuid om jeuk en branderigheid te voorkomen.

5. Olie

Wil je werken met natuurlijk producten? Kies dan voor een aromatische olie. Lavendel -en jasmijnolie ruiken heerlijk en koop je gewoon bij de drogist. Doe direct na het wassen wat druppeltjes in je haar voor het beste effect. Pas op met de dosering; een paar druppels is écht voldoende!