Zeker met dit koude weer steken we maar al te graag een geurkaars aan. Naast dat je huis er heerlijk van gaat ruiken staat het ook gezellig. Je wilt natuurlijk dat je geurkaars zolang mogelijk meegaat alleen gaat de kaars soms veel sneller op dan jij zou willen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waarmee jij langer van je geurkaars kan genieten.

Laat de kaars goed branden

Als je jouw geurkaars voor de eerste aansteekt is het belangrijk dat je hem goed laat branden. De hele bovenkant moet gesmolten zijn, daarna kan je hem gerust uitblazen. Als je de kaars eerder uitblaast ontstaat er candle tunneling. Hoe gek het ook klinkt, het is een bestaande term. Candle tunneling houdt in dat er rond de lont een soort kuil ontstaat. De randen smelten hierdoor niet en de kaars verliest ongeveer de helft van z’n branduren. Laat je kaars daarom de eerste keer zo’n drie tot vier uur branden.

Zit er al een kuil in jouw kaars? In het filmpje hieronder laten ze zien hoe jij dit weer kan oplossen.

Blaas hem op tijd uit

De eerste keer is het belangrijk dat de geurkaars lang brandt maar voor de volgende keren kan je dit beter niet doen. Het gesmolten kaarsvet blijft ook na het uitblazen nog lang na-geuren. Als je de kaars te lang laat branden, wordt de temperatuur te hoog waardoor de kwaliteit van de geur achteruitgaat. Laat de kaars daarom niet langer dan drie uur branden.

Knip de lont

Een langere lont zorgt ervoor dat je kaars sneller opbrandt. Hoe langer jouw geurkaars brandt, hoe langer de lont ook wordt. Knip daarom iedere keer de lont wat bij voordat je hem aansteekt. Dit zorgt er ook voor dat de kaarsenhouder niet zwart wordt en zo kan je de pot ook nog hergebruiken als de kaars eenmaal op is. Zet er na de tijd bijvoorbeeld een bloemstukje in (afhankelijk van hoe groot de kaarsenhouder is).

Niet op de tocht

Zet de geurkaars op een plek waar geen tocht bijkomt. Je kan de kaars dus beter niet in de buurt zetten van een raam, deur, airco, kachel of ventilator. Hoe vanzelfsprekend deze tip eigenlijk klinkt, we denken er niet altijd aan ?. De tocht zorgt ervoor dat jouw kaars harder gaat branden en dus ook sneller opgaat. Ook kunnen de wakkerende vlammen zorgen voor zwarte vlekken op je kaarsenhouder en zelfs op je muren.

Geurkaars op zijn kop

Hoe herkenbaar is het dat je een geurkaars aansteekt maar er eigenlijk niks van terug ruikt? Dit komt waarschijnlijk door de geurolie in de kaars die naar beneden is gezakt. In zo’n geval kan het helpen om de kaars een aantal dagen op zijn kop te zetten. Hierdoor beweegt de olie zich weer terug naar boven en heb je meer kans op geur.