Heb jij vaak last van koude handen tijdens de winter? Dat is helemaal niet gek, het is namelijk bewezen dat vrouwen sneller last hebben van koude handen dan mannen. Als onze handen eenmaal koud zijn, is het lastig om ze weer op te warmen. Toch zijn er een aantal tips om van je koude handen af te komen. Lees hieronder verder!

Onlangs hebben we al een aantal tips op een rijtje gezet hoe je koude voeten kan voorkomen. Koude voeten en handen ontstaan door hetzelfde probleem. Door de kou trekken de spieren van bloedvaten samen, hierdoor komt er weinig bloed bij en krijg jij het koud. Na een tijdje verslappen de spieren weer en hierdoor gaan de bloedvaten wijd openstaan, je handen worden dan blauw. Wanneer je weer in een warme omgeving komt, gaan de spieren ontspannen. Het bloed gaat weer beter stromen en de kleur van je huid wordt weer normaal.

Mannen vs vrouwen

Maar hoe kan het eigenlijk dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen? Dat is makkelijk te verklaren. Dit heeft vooral te maken met de lichaamsbouw, denk hierbij aan spier- en vetweefsel. Het vet is namelijk beter verdeeld in het lichaam bij vrouwen dan bij mannen. Hierdoor stroomt er meer bloed naar de uiteinden van het lichaam en de organen. Onderzoekers van de universiteit in Utah hebben ontdekt dat de temperatuur van mannenhanden ongeveer 32,3 graden Celsius is en bij vrouwen 30,7 graden Celsius.

Vermijd cafeïne
Ondanks dat we met dit koude weer maar al te graag een lekkere kop koffie drinken, doet dit niet veel goeds voor de temperatuur in onze handen. Cafeïne vernauwt de bloedvaten en hierdoor komt het bloed niet goed bij je handen. Betekent dit dan dat we geen koffie in de winter kunnen drinken? Ofcourse not! Kies alleen voor een decafé-variant. Net zo lekker en je hebt geen last meer van koude handen. Win-winsituatie ?.

Draag geen elastiekje om je pols

Vrouwen kunnen nog wel eens de gewoonte hebben om de hele dag een haarelastiekje om de pols te dragen. Dit zorgt er alleen wel voor dat de bloeddoorstroming wordt belemmerd. Hierdoor komt het bloed moeilijk bij je handen en worden ze sneller koud. Wil je toch een haarelastiekje bij de hand hebben? Bewaar er dan bijvoorbeeld een in je portemonnee of tas.

Laat je handen uit je zakken

We zijn al snel geneigd om met koud weer onze handen te verstoppen in onze jas- of broekzakken, alleen kunnen we dit beter niet doen. Hierdoor verlaat je lichaam alsnog warmte en zullen je handen niet opwarmen. Trek daarom handschoenen aan maar voorkom dat een te strak paar aantrekt. Te strakke handschoenen knellen je bloedsomloop en daarom blijven je handen alsnog koud.