Ondanks alle gezelligheid rondom de maand december, kan het voorkomen dat jij niet zo lekker in je vel zit. Je voelt je energieloos, prikkelbaar en emotioneel. Typische kenmerken van een winterdip. Wij hebben een aantal tips tegen een winterdip op een rij gezet.
Wat is een winter dip?
Wat is een winterdip, ook wel winterdepressie genoemd? Dit is een seizoensgebonden vorm van depressie die tijdens de winter kan opspelen. Zo’n dip kan je krijgen bij gebrek aan zonlicht. Niet genoeg zonlicht zorgt ervoor dat je biologische klok wordt verstoord en dit kan je stemming beïnvloeden. Iedereen kan te maken krijgen met een winter dip, alleen zijn sommigen er net wat vatbaarder voor dan een ander. Zo hebben vrouwen en mensen tussen de 15 en 55 jaar er sneller last van. Naarmate je ouder wordt, word het risico op een winterdip ook kleiner.
Symptomen winterdip
Maar waar kan je een winterdip aan herkennen? En wat zijn winterdip symptomen? In de meeste gevallen voel je je:
- Chagrijnig
- Emotioneel
- Vermoeid
- Ongeïnteresseerd
- Meer eten
- Concentratie problemen
Gelukkig zijn er tegen een winterdip genoeg tips waarmee je dit nare gevoel kan voorkomen.
Lichttherapie
Je kan een daglichtlamp gebruiken om een winterdepressie tegen te gaan. Hoe dit werkt? Plaats deze lichtbak op tafel en ga er tussen de 30 minuten á 2 uur per dag voorzitten. Deze lampen zijn helderder dan kunstlicht maar minder fel als zonlicht. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer vitamine D aanmaakt en jij je dus beter gaat voelen. Blijf deze lamp dagelijks gebruiken totdat het seizoen voorbij is, wanneer je dit niet doet loop je het risico dat de winterdepressie terugkomt.
Buitenlucht
Een van de beste tips tegen een winterdepressie, is om veel naar buiten te gaan. Doe dit het liefst in de ochtend, zo krijg je het meeste daglicht binnen. In de ochtend is de lucht vaak het blauwst en dit licht stopt de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon die ervoor zorgt dat je slaperig wordt.
Praat erover
Met welke tips kan je een winterdip voorkomen? Allereerst is het erg belangrijk dat je erover praat en mensen op de hoogte brengt dat jij je zo voelt. Wees niet bang dat je mensen tot last bent, zij vinden het ook het belangrijkste dat jij lekker in je vel zit. Ook al denk je dat praten geen verschil maakt, probeer het toch. Wanneer je het voor jezelf houdt krop je deze nare gevoelens alleen maar op en is de kans klein dat het gevoel weggaat. Lucht je hart en als je dit liever niet bij bekenden wil doen, kan je altijd een bezoekje brengen langs je huisarts.
Plan iets leuks
Waar word jij blij van? En wat vind jij leuk om te doen? Maak tijd vrij en plan iets leuks. Ga bijvoorbeeld met je beste vriendin een dagje winkelen of boek met je partner een weekendje weg. Tijdens deze activiteiten kan jij ontspannen en is er geen ruimte voor negatieve gevoelens. Zo’n leuke activiteit plannen hoeft niet van de een op de andere dag. Het helpt juist ook om iets leuks vooruit te plannen. Zo heb je iets om naar uit te kijken. Voel je je weer even emotioneel of chagrijnig? Herinner jezelf er dan aan dat je over een week of langer iets heel erg leuks gaat doen. Absoluut één van de betere tips tegen een winterdip!
Opzoek naar leuke activiteiten voor met je vriendinnen? Klik dan hier voor inspiratie.
Pas je voeding aan
Voel jij je erg down? Let dan goed op je voeding. Gezonde etenswaren waar vezels en vitaminen inzitten, zorgen ervoor dat jij je energieker voelt. Fast food met veel calorieën en vetten zorgen juist voor het tegenovergestelde. Spreek met jezelf af dat je minimaal twee stukken fruit op een dag eet. Daarnaast is het belangrijk om bij het avondeten genoeg groente te eten. Cheaten mag best een keer maar doe dit met mate.
Extra tips tegen winterdepressie: slik multivitamine tabletten en vitamine D naast je normale voeding. Dit zorgt voor een boost. Bij de drogisterij kunnen zij jou goed adviseren.
Waar ben je dankbaar voor?
Wanneer jij in een dip zit, kan het voorkomen dat jij alleen nog maar negatieve dingen ziet en de dingen waarvoor jij dankbaar bent vergeet. Om jezelf te blijven herinneren aan de positieve dingen, kan het helpen om dit iedere dag op te schrijven. Pak een momentje voor jezelf en bedenk waarvoor jij dankbaar bent. Dat mogen ook hele kleine dingen zijn zoals je partner die vandaag een kopje thee bracht. Stimuleer jezelf om positief te denken en maak geen plaats van negatieve gevoelens.
Hebben deze winter dip tips niet geholpen? Ga dan langs bij jouw huisarts, zij kunnen jou goed helpen bij een winterdepressie.