Door alle hectiek, drukte en stres in je leven kan het er soms bij inschieten om goed voor jezelf te blijven zorgen. Het kan zelfs zo uit de hand lopen dat je een burn-out oploopt. Merk jij dat je wat gas moet terugnemen maar weet je niet hoe? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om een burn-out te voorkomen.

Preventie burn out

Wat is een burn-out?

Je hebt langdurig last van stres, je vliegt jezelf continue voorbij en je weet niet meer hoe je moet ontspannen. Dit alles bij elkaar opgestapeld zorgt uiteindelijk tot een fysieke uitputting, oftewel een burn-out. Je bent een lange tijd over je grenzen gegaan en op een gegeven moment eist dat zijn tol. Iedereen kan een burn-out oplopen en het is zeker niet iets om je voor te schamen. Het is alleen wel belangrijk dat je hulp zoekt.

Signalen burn-out

Soms is het lastig om een burn-out te herkennen. Het is menselijk dat je jouw eigen lichamelijke klachten nooit als iets ernstig ziet terwijl dat soms wel noodzakelijk is. Een aantal kenmerken van een burn-out zijn onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaar
  • Continue emotioneel
  • Niet meer kunnen genieten van dingen
  • Verminderde weerstand

Praat erover

Hoe voorkom je een burn-out? Om te beginnen is het belangrijk om er over te praten. Krop het absoluut niet op, dit werkt alleen maar averechts. Wees niet bang dat mensen je een aansteller vinden en neem jouw eigen problemen ook serieus. Het is al een ontzettend dappere stap om er over te praten. Zo kunnen mensen in jouw omgeving ook meedenken in oplossingen en er rekening mee houden. Wellicht heeft iemand uit je vriendengroep ook wel ervaring met een burn-out en wilt hij/zij jou maar al te graag helpen.

Neem gas terug

Het voorkomen van een burn-out begint bij jezelf. Hoe hectisch het leven ook kan zijn, het is zo belangrijk om je te ontspannen. Bouw iedere dag een rustmomentje voor jezelf in en kom op adem. Hoe stressvol voelt de gedachte dat jij de hele week bent volgepland en geen een avond rustig kan Netflixen? Kijk eens goed in je agenda en schrap afspraken waar jij eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Een sociaal leven is belangrijk maar jouw lichaam heeft ook een moment nodig om weer op te laden.

Beweeg voldoende

Tips tegen een burn-out? Blijf voldoende bewegen! Sporten maakt een stofje in je lichaam aan waardoor jij je fijn gaat voelen en dat is nou net wat jij nodig hebt. Ook al is de motivatie ver te zoeken: pak de hondenriem of de wandelschoenen uit de kast en trek de buitenlucht in. Door bijvoorbeeld een rondje te lopen kan jij al je gedachtes even op een rijtje zetten. Hierdoor kan je beter relativeren hoe je je voelt. Ook je energiepeil gaat omhoog door te sporten.

Ben jij geen sporter? Lees hier hoe je dan toch fit kunt blijven. 

Stap uit je comfort zone

Hoe voorkom ik een burn-out? Bij iedere persoon is daar een ander antwoord voor, kijk wat bij jou past. Vraagt jouw werk veel energie en inspanning van je? En geniet je eigenlijk helemaal niet van je werk? En ga je er met tegenzin iedere dag naartoe? Grote kans dat jij een burn-out oploopt door je werksituatie. Stap uit je comfort zone en neem bijvoorbeeld de stap om een nieuwe baan te zoeken. Ook kan het geen kwaad om even op adem te komen en een aantal weken vrij te nemen. Kijk jij al jaren uit naar een vakantie? Doe eens gek en boek de eerste beste vlucht. Het leven is te kort om dingen te doen waar jij niet achterstaat.

Wees minder perfectionistisch

Goede resultaten behalen op school, altijd sociaal zijn naar vrienden, je uiterlijk moet perfect zijn of geen nee durven zeggen. Al deze situaties hebben te maken met perfectionisme en leiden uiteindelijk tot stres, wat door kan slaan in een burn-out. Leg de lat niet te hoog voor jezelf en neem genoegen met ‘’gewoon goed’’. Perfectie is meestal onhaalbaar dus wees realistisch voor jezelf.

Helpen deze tips bij een burn-out niet voor jou? Zoek dan professionele hulp. In sommige situaties zit je zo in de knoop met jezelf dat jij er niet meer alleen uitkomt. Vraag informatie op bij je huisarts. You got this, girl!