Erger jij je ook mateloos aan de spataderen op je been? Helaas heeft de ene persoon hier meer last van dan de ander. Zeker als we onze blote benen willen showen, voelen we ons er niet prettig bij als de spataderen goed te zien zijn. Benieuwd hoe je spataderen kan voorkomen? Lees dan hieronder verder.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Ze zijn goed zichtbaar op de huid en hebben vaak een blauwe kleur. Spataderen ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. De vaatjes kunnen ook pijnlijk aanvoelen, zeker als je lang staat. Je krijgt dan een zwaar en moe gevoel in je benen. Een aantal oorzaken van spataderen zijn:

  • Ouderdom
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Mensen die veel staan (bijvoorbeeld winkelpersoneel)
  • Erfelijke aanleg

Beweeg voldoende

De gouden tip om spataderen te voorkomen is bewegen. Aders vervoeren bloed naar het hart en dit wordt belemmerd als je te lang stilstaat. Daarom is het heel belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Pak bijvoorbeeld de fiets naar het werk in plaats van de auto en loop iedere dag een rondje door de buurt. De bloedsomloop wordt hierdoor gestimuleerd en zo voorkom je spataderen.

Draag goede schoenen

Zeker als je een baan hebt waarbij je veel moet staan is het belangrijk om comfortabele schoenen te dragen. Schoenen met hoge hakken kan je beter zoveel mogelijk vermijden. Het zorgt voor een slechte bloedsomloop omdat je voet schuin staat. Wil je toch graag hakken dragen? Dan wordt er geadviseerd om dit niet vaker te dragen dan drie keer per week.

Eet gezond

Gezonde voeding doet veel goeds voor je bloedsomloop. Zeker fruit, vezels en genoeg groente zijn erg belangrijk. Ook voldoende water drinken komt je ten goede. Alcohol, koffie en tabak zorgen er juist voor dat de bloedvaten belemmerd worden. Dokters adviseren ook om dit met mate te gebruiken.

Koud douchen

Hoeveel we ook houden van een lekkere warme douche, doet dit niet heel veel goeds voor onze bloedvaten. Koud douchen daarentegen deel bevordert juist de elasticiteit van je bloedvaten. Vind je het heel vervelend om koud te douchen? Spoel je benen en voeten dan na een reguliere douchebeurt af met koud water.

Ook helpt het om je benen te masseren. Begin onderaan en werk dan naar boven toe. Je kunt hierbij normale massageolie gebruiken. Daarnaast zijn er bij de drogisterijen of apotheken ook producten te verkrijgen die bij het voorkomen van spataderen helpen.

Helpen al deze tips niet voor jouw spataderen? Neem dan contact op met je huisarts.